A rovat kizárólagos támogatója

Szilveszter éjjel lezárult az “Év hala – 2013” címért folyó verseny, amelyet 2012 őszén hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A választást a menyhal nyerte meg, amely a leadott szavazatok több mint felét kapta.

6723 szavazat alapján dőlt el, hogy melyik faj viselheti 2013-ban az Év hala címet. Induláskor még a kurta baing állt az élen, néhány nappal később azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezőnyt, s nem tudott vele lépést tartani a természetvédők által támogatott leánykoncér sem.

A 2013-as év hala tehát a menyhal lett (53%), messze megelőzve a második helyezett leánykoncért (35%) és a harmadik kurta baingot (12%). A választás kitűnő lehetőséget kínál őshonos halaink ismertségének növelésére, természeti értékeink bemutatására – mutatott rá az akció valódi céljára Harka Ákos, a társaság elnöke. A győztesnek nem jár aranyérem, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelmet kap a tudományos kutatásban és ismeretterjesztésben.

Az utóbbi években gyakoribbá vált vizeinkben a menyhal, amely komoly célpontja lehetne a téli horgászatnak, hiszen főként ilyenkor fogható. Ízletes, szálkamentes húsa igazi különlegesség. Társaságunk támogatja a horgászok azon kezdeményezését, hogy a faj legkisebb kifogható méretét a jelenlegi 20-ról 25 centiméterre emeljék. Így minden példány eséllyel vehetne részt az állomány további gyarapításában. A győztes fényképe és leírása a www.haltanitarsasag.hu honlapon érhető el.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás