A rovat kizárólagos támogatója

A Bécsi Egyetem kutatói olyan, eddig ismeretlen mikroorganizmusokat azonosítottak a tehenek bendőjében, amelyek növekedését repceolajjal lehet gátolni. Ezáltal mintegy 15 százalékkal csökkent a tehenek metánkibocsátása.

A Bécsi Egyetem (UniWien) kutatói a dániai Aarhus Egyetemen dolgozó kollégáikkal közösen metanogén mikroorganizmusok olyan új csoportját írták le, amelyek az eddig ismert bendő-baktériumoktól teljesen eltérő módon nyerik az energiájukat.
A vizsgált mikroorganizmusok metilamint használnak biomasszájuk felépítéséhez. Ez a vegyület nagy mennyiségben van jelen a tehenek takarmányában, különösen a cukorrépában. Némi repceolaj hozzáadásával ugyanakkor a kutatók sikeresen visszaszorították a mikroorganizmusok elszaporodását, így a tehenek metánkibocsátása mintegy 15 százalékkal csökkent.

„Ez a meglepő felfedezés új lehetőségeket nyit olyan innovatív stratégiák kifejlesztése előtt, amelyek a tehenek metánkibocsátásának csökkentését célozzák” – magyarázza Tim Urich a Bécsi Egyetem Ökogenetikai Tanszékének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A tehenek és egyéb kérődző állatok bendőjében élő, metánt termelő baktériumok felelősek az antropogén metánkibocsátás mintegy 35 százalékáért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás