A rovat kizárólagos támogatója

2009-hez képest minden nagyháztartásigép kategóriában emelkedett a 8 évnél idősebb készülékek aránya – derül ki a CECED Magyarország Egyesülés, a hazai háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatokat tömörítő szakmai szövetség legfrissebb tanulmányából.

A CECED Magyarország 2009-ben vizsgálta először, hogy hány évesek a hazai háztartásokban használt hűtőgépek, fagyasztók, mosógépek és elektromos tűzhelyek, és ezek a készülékek mennyit fogyasztanak. 4 évvel ezelőtt a készülékek 43%-a 8 évnél idősebb volt, s ezek az öreg gépek feleltek az összes nagyháztartási gép fogyasztásának 72%-áért.

A CECED Magyarország megbízásából a GFK Hungária Kft. 2012. november és 2013. január között felmérte, hogy mennyit változott a helyzet. „Azt tapasztaltuk, hogy minden készülék esetén nőtt a régi gépek aránya – mondta el Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője. – Gépeink 46%-a 8 évnél idősebb, s fogyasztásuk az összfogyasztás 73%-át teszi ki.”

Míg 2009-ben ezek a régi gépek évente 2 673 589 MWh energiát fogyasztottak, ez 2013-ra 3 009 362 MWh-ra emelkedett. Ha ezt „CO2-lábnyomban” kellene meghatározni, akkor azt láthatnánk, hogy az elmúlt 4 évben 1 663 450 tonnáról 1 942 346 tonnára nőtt nagyháztartási gépeink CO2-kibocsátása. Az uniós szabályozás szerint a tagállamoknak évi 1% megtakarítást kell elérni. A CECED Magyarország 2009-es tanulmánya szerint ez az 1% Magyarország számára 1 538 100 tonna CO2-megtakarítást jelentett. Látható tehát, hogy mekkora megtakarítási potenciál rejlik az öreg háztartási gépek cseréjében: Magyarország az évi 1%-os előírást bőven teljesítené, ha minden régi gépet a háztartások takarékos, új készülékre cserélnének.
„A háztartások azonban a válság hatására elhalasztják a vásárlásokat – jelezte Huczka István, a CECED Magyarország soros igazgatója, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezetője. – Még azokban a háztartásokban is alig magasabb az átlagosnál a vásárlási hajlandóság, melyekben 10 évnél idősebb gépek vannak.”

Ezért a CECED Magyarország a régi háztartási gépek cseréjének állami ösztönzését sürgeti, hiszen ez az eszköz már több európai országban is (pl. Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban) sikerrel járult hozzá a környezetvédelmi és energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez. Ezzel a megoldással mindenki nyerhet: a gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhatnak a piaci trendek, s ezzel megtérülhet a befektetett költségek egy része. A vásárlók azért, mert kedvezménnyel juthatnak hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk is. Az állam is nyerhet. Egyrészt azért, mert ez a program a környezettudatos szemléletre nevelés mellett az energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez is egy hatékony eszköz, másrészt pedig azért, mert most, a gazdasági válság idején különösen időszerű lehet egy olyan támogatási forma, mely a hosszútávú környezetvédelmi előnyök mellett rövidtávú, válságenyhítő hatással is bír minden érintett szereplőnél: ha kevesebb energiát használunk, csökken az ország energiafüggése, s a program gazdaság-élénkítő hatása kedvező hatással lehet Magyarország versenyképességére és a munkahelyek megőrzésére is.
A teljes tanulmány letölthető a hivatalos honlapról: www.cecedhu.hu
______

A CECED Magyarország az energiahatékonyság érdekében 2006 óta folytat kampányokat, amelyek jól ismert figurája Forgó Morgó, a pazarlásunkért zsörtölődő villanyóra, animációs filmsorozat népszerű hőse.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás