A rovat kizárólagos támogatója

Civil szervezetek képviselői találkoztak a földforgalmi törvény ügyében parlamenti pártok képviselőivel. A szervezetek üdvözölték, hogy a Jobbik, illetve az LMP képviselői alapvetően támogatják a 168 civil szervezet által jegyzett állásfoglalást és egyetértenek azzal, hogy a földügyi szabályozásnak a Nemzeti Vidékstratégia elveit kell követnie.

A földforgalmi törvény ügyében korábban állásfoglalást kezdeményező hét szervezet (CSEMETE Egyesület, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért, Szülőföld Mozgalom) képviselői szerdán Varga Géza képviselővel, a Jobbik mezőgazdasági kabinetjének vezetőjével, illetve csütörtökön Lengyel Szilviával, az LMP parlamenti csoportjának mezőgazdasági ügyekért felelős tagjával találkoztak. A találkozókat a parlamenti képviselők kezdeményezték.

A szerdai találkozóról beszámolva Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke elmondta, hogy a földügyet érintő stratégiai kérdésekben egyetértettek Varga Gézával, a Jobbik kabinetvezetőjével. A felek megállapodtak abban, hogy kölcsönösen megfontolják egymás érveit a fennmaradó vitás kérdésekben, mint például a helyben lakó földműves fogalmának meghatározásánál.

A csütörtöki megbeszélést illetően Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse megfontolásra érdemesnek látta az LMP azon javaslatát, hogy egy öt éves türelmi idő után a fennálló birtokviszonyokra is alkalmazni kell az elfogadás előtt álló földforgalmi törvény rendelkezéseit. Összességében megállapította, hogy a vidékfejlesztést illetve a földügyet érintő stratégiai irányokban az LMP-vel is alapvetően egyetértettek.

A fenti két párt mellett más pártok képviselői (Fidesz, MSZP és PM) is megkeresték a civileket, akikkel a közeljövőben fognak majd találkozni. A civilek leszögezték, hogy a kormány és minden parlamenti képviselő erőfeszítéseit támogatják abban, hogy a magyar földügyi szabályozás a Nemzeti Vidékstratégiával kerüljön összhangba.

A földforgalmi törvényhez februárban benyújtott civil állásfoglalást összesen 168 szervezet támogatta. A szervezetek arra hívták fel a figyelmet nyilatkozatukban, hogy a földforgalmi törvény a jelenleg beterjesztett formájában a nagybirtok rendszert erősítené hazánkban, ami ellentétes a kormány hivatalos agrárprogramjával.

Civil szervezetek képviselői március 5-én találkoztak a földforgalmi törvény ügyében a vidékfejlesztési miniszterrel.

Az állásfoglalást kezdeményező szervezetek elérhetőségei:
Ács Sándorné, ügyvezető, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, 06-30-385-0379
Bojtos Ferenc, irodavezető, CSEMETE Egyesület, 06-20-328-9433
Dr. Farkas István, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége, 06-70-340-8801, ifarkas@mtvsz.hu
Kajner Péter, elnök, Szövetség az Élő Tiszáért,06-30-76-88-717, kajnerp@mail.interware.hu
Molnár Attila, ügyvivő, Szülőföld Mozgalom, 06-30-964-21-60, attilamolnar2001@gmail.com
Dr. Roszík Péter, Magyar Biokultúra Szövetség, 06-30-9560-777, roszik.peter@biokontroll.hu
Tóth Péter, programvezető, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 06-30-869-0870

Kapcsolódó anyagok:

Kié lesz a magyar föld?

Ki kaphat földhasználati jogot Magyarországon?

A földforgalmi törvény színe és fonáka

Nagy földlábnyomunk árnyai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás