A rovat kizárólagos támogatója

Folytatja a zöldhatósági helyzetről szóló sorozatát Jávor Benedek. Legutóbb Tolnainé üzleti életútját mutatta be, a Magyar Kubai Mgtsz-től a Nyerges-féle szolnoki körhöz való kapcsolódásig. Most azt a politikai pályát követi végig, amely végül a főfelügyelőség igazgatói székébe repítette Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalint.

Az erdőkertesi és veresegyházi helyi emlékezők szerint a főigazgató asszony első feltűnése a politika körül Kárpáti Zsuzsa, a később az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet vezető, majd onnan 2010-ben eltávolított (és Budai Gyula által sikkasztási vádakkal illetett) MSZP-s képviselő környezetében történt, a 2000-es évek elején. A szocialista kötődést erősíti, hogy az atlatszo.hu cikke szerint a Tolnainé legendás doktori címét kiadó Pro Deo University mögött álló Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend magyar tagságában is, hm, némileg felülreprezentáltak az MSZP politikusai illetve a szocialistákhoz közel álló közéleti szereplők, Hunvald Györgytől Bárándy Gergelyen át Schmuck Andorig.

Mégsem alakulhatott hibátlanul ez a kapcsolat, mert rövidesen pártot cserél, és a 2006-os választásokon már az SZDSZ színeiben indul. Így kerül be a megyei lista 7. helyéről a Pest megyei közgyűlés SZDSZ-frakciójába, ahol a következő négy évet tölti. Időközben a szabad demokraták országos ügyvivője is lesz, mindez mégsem elég a helyi sikerekhez. A 2006-os önkormányzati választáson – ugyancsak az SZDSZ jelöltjeként – hiába indul el Veresegyházon, nem jut be a képviselőtestületbe. A kampány ugyanakkor nem telik eseménytelenül. Tolnainé a szórólapján az önkormányzati választáson szintén induló rivális környezetvédelmi szervezetet (és még merik mondani, hogy nincs köze a környezetvédelemhez!), a Tavirózsa Egyesületet vádolja a településnek kárt okozó tevékenységgel.

Az ominózus szórólap – a pert és összesen 300 ezer forintot érő mondatok a "MELLÉKLET, DE NEM MELLÉKES!!" címet viselő második oldalon vannak.  A lejárató és hazug szórólapból azonban ügy lesz. Az egyesület úgy véli, hogy a szórólap alkalmas jó hírnevének rontására, és bíróság elé citálja a későbbi főigazgatót. Első fokon a jóhírnév valamint becsület védelméhez fűződő személyiségi jogi pert Tolnainé elveszti, de nem adja fel, fellebbezést nyújt be. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban jóváhagyja az első fok ítéletét, és az elsőrendű vádlott „Tüzépes Katikát” két vádlott-társával együtt fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezi. Az ítéletből az is kiderül, hogy az alperes Tolnainé annyiba sem vette a bíróságot, hogy megjelenjen pere tárgyalásán. Az ítélet ezt finom jogi nyelven úgy fogalmazza meg, hogy a bíróság "(…) Ezen mérlegelési jogkörében ítéli meg azt is, szükséges-e a tanú ismételt idézése, meg nem jelenése milyen következményeket von maga után, illetve azt is, hogy a törvényi figyelmeztetés ellenére személyes megjelenés kötelezettséggel idézett fél távolmaradását hogy kell értékelni. A bizonyítási eljárás során azt is értékelni kell, ha a fél a bíróság felhívása ellenére további bizonyítási indítványt nem terjeszt elő, további bizonyítást nem ajánl fel." Magyarán tojik a bíróságra. Tolnainé mindenesetre fizetni kénytelen tehát, továbbá helyreigazítást kell közzétennie a helyi lapban.

Az SZDSZ végnapjai alatt az utolsó pillanatig szerepet vállal. 2009. november 30-án még országos ügyvivőként ő is jegyzi azt a nyilatkozatot, amelyben az akkor már szétzilálódóban lévő Országos Ügyvivői Testület és Országos Tanács többsége kijelenti, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója aznapi dátummal megszűnt, mivel a 2010-es költségvetés megszavazása álláspontjuk szerint ellentétes a szabad demokraták vezető testületeinek korábbi állásfoglalásaival. 

Rejtély, hogy milyen kapcsolatok segítik hozzá – hacsak nem a legutóbb boncolgatott üzleti összeköttetések a szolnoki klánnal -, hogy a bíróság által elítélt SZDSZ-es főfunkcionárius alig több mint egy év múlva már az OKTVF vezetői között bukkanjon fel, és 3 év után – fittyet hányva a főfelügyelőséget övező botrányokra, Fazekas miniszter személyesen tüntesse ki annak a kormánynak a nevében, amely tevékenységének nem közpénzek lenyúlásával agyonütött idejének jó részét heveny eszdéeszezéssel tölti.

A sorozat előző részei:
Rémálom a zöldhatóságnál II.

Kiborul végre a zöldhatóság bilije?

Kapcsolódó anyagok:

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás