A rovat kizárólagos támogatója

Elindult az idei Bringázz a Munkába! kampány, utána pedig a Greenpeace demonstrált a sarkvidékek védelméért, majd a nyári melegben több tízezer bringás tekert keresztül a városon.

Szombat délelőtt 11 környékén verőfényes napsütésben gyülekeztek a bringások a Carl Lutz (régi nevén Újpesti) rakparton a Magyar Kerékpárosklub Szevasz Tavasz! rendezvényére. A holland mintára telepített óriási bringatárolót ugyan nem használták a látogatók, de a gyerekeknek szóló KRESZ-pálya már jóval népszerűbb volt. Látványos volt az akrobatikus bringások bemutatója is.

Kerékpáros akrobata. Fotó: Bajomi Bálint.Kerékpáros akrobata. Fotó: Bajomi Bálint.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy Budapesten 1994-hez képest 5-ször annyian bicikliznek a forgalomszámlálási adatok szerint, és ez a szám évről évre nő. A BKK számos fejlesztést végez a bringások érdekében: most alakítják ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a közös kerékpár-buszsávot, nemrégiben újabb 11 egyirányú utcát nyitottak meg ellenirányban a biciklisek számára, és lassan indul majd a Bubi nevű kerékpárkölcsönző rendszer.Az utóbbira való felkészülés során még számos egyirányú utcát megnyitnak majd a forgalom előtt. A BKK minden útfelújításnál figyel a bringás szempontokra.

 Vitézy Dávid, Bert van der Lingen és Szilasi László. Fotó: Bajomi Bálint Vitézy Dávid, Bert van der Lingen és Szilasi László. Fotó: Bajomi Bálint

A Holland Nagykövetség részéről Bert van der Lingen nagykövet-helyettes mondott magyar nyelvű beszédet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében pedig Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szólalt fel. A Magyar Kerékpárosklub köszöntőjét Szilasi László elnök mondta el. A színpadra lépett a Jancsó Miklós Pepe és Kapa párosára épülő filmjeiből ismert színész, Scherer Péter is, aki két gyerekkel beszélgetett a biciklizésről. A köszöntők és beszédek után közösen indították útjára a 2013. tavaszi Bringázz a munkába! (Bam!) kampányt.

Scherer Péter egy ifjú bringással. Fotó: Bajomi Bálint.Scherer Péter egy ifjú bringással, Somával. Fotó: Bajomi Bálint.

Háromnegyed háromkor a Greenpeace kicsit odébb felállított sátránál mintegy 250 ember egy szívet formált, a zöld szervezet így kívánta felhívni a figyelmet a sarkvidék védelmének fontosságára. A Föld Napja alkalmából a világ számos pontján formáltak Greenpeace-szimpatizánsok szíveket, az ezekről készített fotókból egy albumot fognak összeállítani. Az esemény helyszínén egy jegesmedvének öltözött aktivista is felbukkant, aki táncra perdült a csinos sarkvidék-védő hölgyekkel.

A sarkokért dobogó szív. Fotó: Járdány Bence.A sarkokért dobogó szív. Fotó: Járdány Bence.

A szív-formázás után már nem kellett sokat várni a Critical Mass indulására, aminek szintén a Carl Lutz rakpart adott helyszínt. A fő szervező, Kürti Gábor döntése nyomán ez volt az utolsó budapesti nagy bringás felvonulás – legalábbis az eddig megismert formában. Maga a mozgalom, és a criticalmass.hu honlap valamilyen formában tovább fog élni – a szervezők a tagok energiáinak nagy részét a Magyar Kerékpárosklub szervezeti keretei közé szeretnék becsatornázni. A búcsú-rendezvényre ezúttal is több tízezer ember jött el, akik végigkerekeztek először a pesti rakparton, majd a Petőfi hídon átmentek Budára, és a rakpart és az alagút után a Lánchídon tértek vissza Pestre. Az Andrássy úton végigtekerve értek el a célhoz a Városligetbe.

Egy időre a bringásoké lett az alagút. Fotó: Bajomi BálintEgy időre a bringásoké lett az alagút. Fotó: Bajomi Bálint

Itt a nagy melegben megszomjazott bringásokat a Levegő Munkacsoport tartálykocsijából kínálták vízzel, és egyben egy petíció aláírására is bíztatták a résztvevőket. Sinka Károly (Sinya) beszédében arra bíztatott mindenkit, hogy lépjen be a Magyar Kerékpárosklubba, a kerekesek szakmai szervezetébe. Végül fél hét után pár perccel sor került az utolsó bringaemelésre.

Bringát emel a tömeg. Fotó: Bajomi Bálint.Bringát emel a tömeg. Fotó: Bajomi Bálint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás