Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Annak ellenére, hogy nem őshonos állat, mégis Ausztráliában van a világ legnagyobb teveállománya. A szakemberek szerint a legnagyobb túlélő a vadonban, briliánsan egyedülálló az alkalmazkodóképességük, de hosszabb távon katasztrófa a faj a környezetére.

A dromedárokat és a kétpúpú tevéket, még a 19. században importálták Ausztráliába, hogy könnyebb legyen a közlekedés és jól befogható volt nehezebb munkákra. De amikor az autók és a gépek kiváltották a tevéket, és már nem volt szükség rájuk, több ezer teve jelent meg a vadonban. Mivel nincs természetes ragadózója a gyéren lakott Ausztráliában ezért az utóbbi években túlságosan elszaporodtak. A több mint egy milliós populációjú teveállomány jelentős vizet fogyaszt, így kárt okoz vízkészletnek, vélekednek kormányszinten.

A szakemberek szerint a legnagyobb túlélő a vadonban, briliánsan egyedülálló az alkalmazkodóképességük, de hosszabb távon katasztrófa a faj a környezetére. Napokig el vannak víz nélkül és kibírják azt a meleget is, amibe egy ember belepusztul. A kétpúpú teve a legszélsőségesebb dolgokat is megeszi, ami az útjába kerül, legyen az szandál, sátor, kéreg. A dromedár pedig, ha vízhez jut, akár 10 perc alatt 100 liter vizet is meg tud inni. Ahhoz hogy vízhez jussanak, farmokra törnek be, átszakítva a kerítéseket és hatalmas károkat okoznak a gazdáknak. De nem csak a helyi farmereknek gond a világ egyik legnagyobb invazív faja, hanem az őshonos ausztrál fajok és az élővilág is megszenvedi a jelenlétüket.

Ahol megjelennek, elpusztítják a fákat, nincs fű, így a természetes életközösség élelemforrásai kimerülőben vannak. Nincs mit enni a kenguruknak, emuknak, ha nincs fa és fű, akkor eltűnnek a madarak és a hüllők is. Az élővilágban okozott károk mellett egyetlen teve átlagosan évi egy tonna szén-dioxid üvegházhatásának megfelelő metánt juttat a levegőbe. A tudósok előtt régóta ismert tény, hogy a nagy testű kérődző növényevők nagy metántermelők, ez a gáz ugyanis főleg szerves anyagok bomlásakor, így például a bendőbeli fű és széna feldolgozásakor szabadul fel.

Egy ausztrál farmer, Severin és csapata lövi ki az állatokat, gyakran helikopterrel üldözik a tevéket. Mivel a tevék szabadon mozoghatnak így egyre nagyobb területen okoznak pusztítást. Jobbára Nyugat-Ausztráliában Dél-Ausztráliában és Queenslandben szaporodtak el.

 

A milliós teveállomány komoly veszélyt jelent a helyi ökoszisztémára, ezért egy ellenőrzési programot hoztak létre 2010-ben, hogy a teveállományt szabályozzák. A Feral Camel Management Project, melynek célja, hogy csökkentse tevék számát selejtezéssel (kilövés) és begyűjtse őket, majd eladják. A projekt kezdetén1,2 milllióra becsülték az elvadult tevék számát. Időközben állatvédők próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és be akarják szüntetni a „vérfürdőt”. A RSPCA Ausztrália vezetője azt mondja, hogy támogatják az elvadult tevék visszaszorítását, de szerintük ettől humánusabb módszer is létezik. A gazdák úgy vélik, hogy a leghatásosabb a kilövés, hisz a veszteségek a gazdaságokban évente a 10 millió ausztrál dollárt is meghaladja az elvadult állatok miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás