Hirdetés
greenfo/MTI

Megállapodás született Kína és az Európai Unió között abban a kereskedelmi vitában, amelyben Brüsszel azzal vádolta Pekinget, hogy dömpingáron exportál napelemet az unió tagországaiba.

Karel De Gucht, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja közleményben jelentette be, hogy tárgyalásos megoldást találtak.
Uniós források szerint a kompromisszum lényege, hogy minimálárat állapítanak meg az importra szánt kínai napelemekre. Kínának wattonként 0,56 eurós (165 forint) alsó árküszöböt kell tartania – értesült a sajtó.

Az unió piaca veszi fel a kínai napelemexport mintegy felét, ez tavaly több mint 21 milliárd euróra rúgott. Megállapodás hiányában Pekingnek néhány napon belül büntetővámokkal kellett volna szembenéznie az unió részéről. Az EU júniusban már 11,8 százalékos vámot vetett ki, és ez augusztus 6. után 47,6 százalékra emelkedett volna. Ellenlépésként pedig Kína vizsgálatot indított az európai borexport ügyében.

"A napenergia-biznisz nagyon árézékeny. (…) A büntetővámok miatti mesterséges árnövekedés következtében az európai napenergia-piac egyszerűen holtpontra kerülne, aminek karasztrofális hatásai lennének a zöld munkahelyekre"- nyilatkozta Wouter Vermeersch, a belga Cleantec cég ügyvezető igazgatója, az AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy- Megfizethető Napenergiáért Szövetség) által közzétett jelentés szerint – irtuk nemrég.

Kína 2015-ig 35 gigawattra, a jelenlegi négyszeresére növeli napenergiaáram-termelési kapacitását, hogy felvevőpiacot biztosítson a belföldi napelemiparnak. Az USA tavaly vetett ki dömpingvámot a kínai napelemimportra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás