A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace vízálló outdoor ruházati termékek vegyianyag-szennyezettségét vizsgálta. 17 terméket elemezek: 15 vízálló dzsekit és két pár kesztyűt. Az összes termék tartalmazott káros perfluorozott anyagokat (PFC-ket), még a PFC-mentesként hirdetett dzseki is perfluorozott vegyülettel volt szennyezett.

A márkás termékeket (Adidas (GER), Columbia (USA), Jack Wolfskin (GER), Kaikkialla (GER, CH), Mammut (CH), Northland (AT), Patagonia (USA), Salewa (IT), Schöffel (GER), Seven Summits (AT), The North Face (USA), Vaude (GER)) Németországban, Ausztriában, Svájcban, Kínában és az USA-ban szerezték be. Független laboratóriumok vizsgálták ezen termékek PFC-tartalmát (azaz a perflurozott és polifluorozott szénhidrogének jelenlétét).

Az ipari termelésből, termékekből származó szintetikus PFC-k már mindenhol megtalálhatóak a környezetünkben: a jegesmedvékben, az ivóvizünkben, az emberi vérben és az anyatejben is. A PFC-k ráadásul feldúsulnak az élőlények szervezetében, és károsítják az immunrendszert, a nemzőképességet és a pajzsmirigy működését. A PFOA-t, egy különösen veszélyes PFC-t a fentiek mellett még a hormonműködés károsításával is gyanúsítják. A Greenpeace mostani kutatása arra is rávilágított, hogy egyes PFC-k az outdoor ruhákból a levegőbe jutnak. A ruhákat PFC-ket tartalmazó anyagokkal kezelik, hogy vízállóak legyenek, ilyen termék például a Gore-Tex.

Nagy koncentrációban találtunk PFC-t gyakorlatilag az összes outdoor márka ruháiban. A legmagasabb koncentrációkat az Adidas, a Jack Wolfskin, a The North Face és a Salewa ruháiban mutattuk ki. Egy Mammut márkájú termék betiltott PFOS-t is tartalmazott; több termékben PFOA-t is találtak. K­ülön aggasztó, hogy a PFC-k mellett más káros anyagok, például a hormonrendszerkárosító ftalátok és nonilfenolok is fellelhetőek a ruhákban.

Annak ellenére találunk rendre még ezekben a drágább termékekben is káros anyagokat, hogy a PFC-ket már ki lehet váltani nem káros alternatív anyagokkal. A Greenpeace már többször felszólította a világ vezető ruhacégeit, köztük az outdoor gyártókat is, hogy vonják ki a káros vegyi anyagokat a termelésükből. A 2011-ben kezdődött Detox kampányhoz már 18 világcég csatlakozott, akik vállalták, hogy 2020-ra kiválltják a veszélyes kemikáliákat.

Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

 

Kapcsolódó anyagok:

Mérgekkel a rossz idő ellen?

Divatcégek a mérlegen: divatdiktátorok, zöldrefestők és sereghajtók

Magyarországon a világ egyik vezető méregkeverője

A Benetton is méregtelenít

A Greenpeace meggyőzte a Levi’st

Veszélyes vegyi anyagok a divatban

A nagy divatmárkákkal is mérgezzük vizeinket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás