A rovat kizárólagos támogatója

Romos, oldalfal nélküli veszélyes hulladék tárolóban cianidos, galvániszapos hordók, klóros, triklóretilénes oldószerek. Az erős szagot már az útról érezni. A zöldek a minták laborvizsgálatával megvárják a hatóság tényleges lépéseit.

Látszik, hogy sok éve nem nyúltak ehhez a területhez, megbecsülhetetlen, hogy mennyi szennyezés, méreg jutott ki a vizekbe, a földbe – osztotta meg tapasztalatait a greenfoval Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi szakértője, aki csütörtök délután három aktivistával a Balmazújváros-Lászlóháza határában, a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában található vegyi anyag lerakat helyszínére látogatott. A látogatás apropóját adó cikk szerdán jelent meg.

Sok hordó ki van törve, ki van borulva, ömlik ki a veszélyes anyag a zárt területen kívülre – sorolja a dermesztő tényeket. Van ugyan az egyik oldalról egy csurgalékvíz elvezetés, de vízzel tele, aminek nem szabadna lenni, a másik oldalon is határolja egy sima esővíz csatorna, és a hordók egy része benne a csatornában, folyik ki belőlük a folyékony méreg, többfelé pedig látható a hordókból kiszóródott rikító színű por. Az eső viszi, a szél fújja a szennyező anyagot egyenesen a Hortobágyba, a környező földekre.

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek
A képre kattintva galéria nyílik.

Nem úgy tűnik, mintha itt hulladék mentesítés folyt volna, ami most időlegesen megakadt, mondta. Nagyon súlyos baj, hogy nem tettek kemény lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a szennyeződés kijutását a telepről – a kritika a környezetvédelmi felügyelőséget illette. A Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pénteken – azaz ma –  lezárják a telepet, és a lerakat felszámolás alatt álló utolsó tulajdonosának zárolt 25 milliós bankgaranciájából biztonságossá teszik, a jelentősen veszélyesnek számító hulladékot pedig elszállítják.
A greenpeacesek mindent dokumentáltak, mintákat vettek, ám a vizsgálattal megvárják, hogy a felügyelőség mérései kielégítők lesznek-e – mondta a greenfonak Simon Gergely.

Kétezer tonna veszélyes hulladék egy hajdú-bihari tároló telepen, a felügyelőség feljelentést tesz

Fémtolvajok garázdálkodhattak a hajdú-bihari, mintegy kétezer tonna veszélyes hulladékot tároló telepen, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen – jelentette be Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján. Tájékoztatása szerint a Balmazújváros-Lászlóháza határában 1984-ben veszélyes hulladékok tárolására kialakított telepet egy hónapja ellenőrizték, ám azóta ismeretlen tettesek a kerítést három helyen megbontották, a tetőszerkezet alumíniumlemezeit elvitték, valamint több fémhordót is elloptak, azok tartamát kiborították.
A telep teljes lezárásáról pénteken intézkednek, hétfőn pedig a katasztrófavédelem szakembereivel, és a telepet korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt álló cég felszámolójával helyszíni bejárást tartanak a mentesítési munkálatok ütemezése érdekében – tette hozzá az igazgató. Rendkívüli kárelhárítási munkákra – a telep lezárása után – jelenleg nincs szükség – jegyezte meg az MTI érdeklődésére Kelemen Béla. Az előzményekről szólva kiemelte: a telepet 1984-ben azért építették, hogy biztosítsák a hajdú-bihari nagy hulladéktermelő cégek hasznosításra, ártalmatlanításra váró hulladékainak átmeneti, biztonságos tárolását. Ehhez igazodóan a tároló aljzata megfelelő műszaki védelemmel készült, a tároló mellett kármentesítésre szolgáló árok húzódik, s hat monitoring kút veszi körült.
Ugyanakkor a jelenleg érvényes jogszabályok szerint ehhez hasonló, veszélyes hulladék több évig való tárolására szolgáló telepet már sem építeni, sem üzemeltetni nem lehet, ezért a felügyelőség folyamatosan törekszik a telep teljes felszámolására – magyarázta Kelemen Béla.

Szavai szerint ez a folyamat évek óta tart: előbb a telepet korábban üzemeltető Hajdukomm Kft. kapott kötelezést a hulladék elszállítására, majd a cég felszámolása után az új tulajdonost a Chase Coorporation Kft-t kötelezték a munkák elvégzésre. Kelemen Béla szerint sikertörténetnek indult, hogy az új tulajdonos egy borsodi cég közreműködésével 2.700 tonna veszélyes hulladékot elszállíttatott a telepről, de közben ezek a cégek is tönkrementek, a Chase Coorporation Kft. is felszámolás alatt van. Utóbbitól a felügyelőség levonta a még fennálló 25 millió forint bankgaranciát, ami ugyan nem elegendő a hulladékok teljes körű ártalmatlanítására, de fedezi a tárolás biztonságossá tételét és a jelentősen veszélyesnek számító hulladék elszállítását – taglalta Kelemen Béla.
A munkálatok elvégzését végrehajtó hulladékkezelő kiválasztására a közbeszerzési eljárás folyamatban van, miközben a tulajdonost (a felszámolót) azonnali hatállyal kötelezik a tárolás biztonságossá tételére – jegyezte meg a hajdú-bihari zöldhatóság vezetője. (MTI)

Kapcsolódó anyagok:

2000 tonnás méregbomba ketyeg a Hortobágyon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás