A rovat kizárólagos támogatója

A zöldhatóság kötelezte a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló tulajdonosát, hogy azonnali hatállyal gondoskodjon a telep őrzéséről és a sérült csomagolóelemek cseréjéről. A nol.hu szerint a Hortobágyi Nemzeti Park nem észlelt állat- vagy növénypusztulást az ingatlan környékén.

Simon Gergely, a  Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái a 2014. január 9-i helyszínelés során minden elképzelésüknél rosszabb helyzetet találtak. Több mint 2000 tonnányi kiemelten mérgező anyag veszélyezteti a környezetet: számos különféle vegyszer lyukas, darabokra szakadt hordókban áll(t) hatalmas halmokban a területen. Sok fémhordó, fémtároló már annyira elöregedett, hogy az aljukon ömlenek ki a mérgek. Más műanyag és fémhordók legurultak a megroggyant tárolókról, és tartalmuk jobb esetben a tároló belsejébe, rosszabb esetben a tároló melletti talajra került. Az oldalfalak, nélküli romos telepről a szélnek mindössze körülbelül húsz méteren át kell vinnie a por formájú mérgeket, hogy azok az út másik oldalára, a Hortobágyi Nemzeti Park területére jussanak. A szennyezett, őrizetlen tározóra madarak járnak be, és a lyukas kerítésen egyéb jószág, vagy akár a helyi lakosok is bejöhetnek.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „A területen a hordók felirata alapján számos kiemelten veszélyes anyag található, így mérgező cianidot tartalmazó hulladékok, toxikus fémeket (nehézfémeket) tartalmazó galvániszapok, és rákkeltőnek minősített klórozott oldószerek is. A területen található veszélyes anyagok bármelyike a környezetbe jutva komoly károkat okoz. A tároló mellett lévő esővíz-elvezető csatornába már láthatóan jutott szennyezés, és a csurgalékvíz-elvezető medence is szabálytalanul megtelt esővízzel és belehullott vegyszeres hordókkal: így egy heves esőzésnek nagyon káros következményei lehetnek, és elképzelhető, hogy korábbi ilyen esőzések már jelentős szennyezéseket okoztak. A szennyezés továbbterjedését azonnal meg kell akadályozni!”

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek
A képre kattintva galéria nyílik.
A probléma növekedéséhez biztosan hozzájárultak a hatóság által említett fémtolvajok is, de az elhagyatott telep ettől függetlenül is láthatóan évek óta válik egyre romosabbá: a megrogyott, elöregedett tárolókról maguktól zuhannak le a szétrozsdásodott, elkorrodálódott hordók. Érthetetlen, miért hagyta a hatóság, hogy a tárolás ilyen szabálytalan, környezetet veszélyeztető állapotba kerüljön; itt ugyanis többévnyi hanyag kezelés egyértelmű jelei látszanak, már a nemzeti park emberi által használt, a parkot és a telepet elválasztó úton is érződik a szennyező oldószerhulladékok szaga.

Az illetékes zöldhatóság már legalább egy éve tud a problémáról, mégsem történt semmilyen érdemi lépés a szennyezés felszámolására. Ezért a környékbeli Terepszemle Stúdió Egyesület környezetvédelmi szervezet január 8-án hatósági eljárást kezdeményezett. Mivel láthatóan szennyezés kijuthat a területről, a hatóságnak kötelessége lett volna a szennyezés terjedésének azonnali megakadályozása, különös tekintettel a nemzeti park közelségére.

A Greenpeace képviselői a tegnapi terepbejárás során mintákat vettek, dokumentálták a szükséges adatokat. A Greenpeace követeli, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket, akadályozza meg a szennyezés továbbterjedését, és intézkedjen a kármentesítésről – olvasható a szervezet közleményében.

 


A debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tegnap arra kötelezte a budapesti székhelyű, jelenleg felszámolás alatt álló Chase Corporation Kft.-t, hogy a Balmazújváros határában lévő veszélyeshulladék-tároló telepen a sérült csomagolóeszközöket cserélje ki, és gondoskodjon a terület őrzéséről annak érdekében, hogy oda illetéktelenek ne hatoljanak be. A cégnek tizenöt napja van a fellebbezésre, de a kötelezés jogerőre emelkedése után azonnali hatállyal végre kell hajtania a hatóság utasításait.

Amint arról beszámoltunk: a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában rendkívül veszélyes anyagot tárolnak, a szétmállott hordókból akadálytalanul folyik a vegyi anyag a földre. Az őrizetlen, lyukas kerítésű telepet korábban üzemeltető cég jelenleg felszámolás alatt áll. A megdöbbentő állapotban lévő objektumra egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmünket. A szervezet munkatársai a hiányosságok miatt szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséghez.

A zöldhatóság a pénteken kiadott dokukmentumában közölte: január 9-én helyszíni szemlét tartottak a területen, s megállapították, hogy "a panaszbejelentésben foglaltak megalapozottak". Mint írják, "a veszélyeshulladék-tároló telep körbekerítése hiányos, és a veszélyes hulladékok tárolására szolgáló csomagolóeszközök sérültek". 

Veszélyes hulladék a Hortobágyon Veszélyes hulladék a Hortobágyon
A képre kattintva galéria nyílik.

Az ügyről megkeresésünkre Bogyó Dávid, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) ökológiai szakreferense közölte: a hulladéktároló nem része a HNP-nek, nem országos jelentőségű védett természeti terület, s nem európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület, hanem azok határától mintegy ötszáz méterre helyezkedik el. Az elmúlt évek során a telep környezetében, valamint a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatornában élő szervezetek, védett növény- vagy állatfajok pusztulására utaló jelet kollégái nem tapasztaltak. Bogyó Dávid szerint a telep helyzete mindenekelőtt környezetvédelmi kérdés, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részletes tájékoztatást adott ki. – írta a nol.hu.

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace célkeresztjében a hortobágyi mérgek

2000 tonnás méregbomba ketyeg a Hortobágyon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás