A rovat kizárólagos támogatója

A Paks szó nem megy át a parlament rendszerén, de az atomerőmű és az új blokkok használatával lehet írni a politikusoknak – írja az Origo Szabó Rebeka országgyűlési képviselő Facebook-oldalára hivatkozva.
Az MSZP és az LMP is kérte a Paks-levelek szűrését. A paksi bővítéssel kapcsolatos levélhez civil szervezetként is várják a csatlakozásokat.

A Parlament informatikai rendszere valószínűleg kormányzati utasításra blokkolja azokat a leveleket, melyek a PAKS2 tiltakozó petíciós oldalról érkeznek. Minden olyan e-mailt megszűrnek, amely tartalmazza a „Paks” szót.  A magyar kormány január 14-én elkötelezte az országot Paks bővítése, és egy 30 éves futamidejű, minimum 4000 milliárd forintos beruházás mellett. Ez a döntés jogtalanul, megalapozatlanul, teljes titokban született.

2009 óta egyszer sem hoztak nyilvánosságra meggyőző bizonyítékokat arra, hogy ez lenne a legjobb megoldás Magyarország számára. A szerződés akkor lép életbe, ha a parlament azt megszavazza. Az online tiltakozással az ellenzők így tudatták a képviselőkkel, hogy nem értenek egyet az eljárás módjával, és hogy részt akarnak venni a mindenkit érintő döntésekben. Paks 2-ről nem hozható döntés, amíg társadalmi megegyezés nem alakul ki az ügyben. A pakskontroll.hu oldalt létrehozók véleménye szerint az általunk megválasztott képviselők az online petícióval közvetlenül megismerhetik a választók akaratát, az akicót tovább folytatják a cenzúra ellenére és átírták a sablont levelet. Először nem tájékoztatnak téged, most pedig elhallgattatnak – ne hagyd magad! Add tovább a hírt, és küldj új levelet újra!

Az öt hazai civil szervezet (Energiaklub, GreenPeace, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet) által kezdeményezett Pakskontroll.hu számlálója szerint már legalább 8600-an írtak a képviselőknek Paks ügyében.

A hétvégén szombatom a civilek, vasárnap az ellenzéki pártok tartottak a Paksi bővítést elitélő demonstrációkat budapesten.

Szabó Rebeka, az Együtt-PM független országgyűlési képviselője szerint nem jutnak el a képviselőkhöz azok a levelek, amelyekben szerepel a Paks kifejezés – írja az Origo.   "Zöld civil barátaim jelezték, hogy nem mennek át a tiltakozásul írt leveleik, és hogy gyanújuk szerint ez lehet a háttérben. Kipróbáltam, két teljesen azonos tartalmú levelet küldtem magamnak külső e-mail címről, és csak az érkezett meg, amiben nem volt PAKS szó" – írta a politikus vasárnap este a Facebook-oldalán.

Szabó szerint hétfőn (azaz ma) a parlamentben felteszi a szükséges kérdéseket, és kideríti, hogy ez kiknek a felelőssége. Addig is szerinte a Paks szó mellőzésével, de az atomerőmű vagy az új blokkok kifejezések használatával átmennek a bővítésről szóló levelek a politikusoknak.
 


A képviselőhöz hasonlóan a 444.hu is feltette a szükséges kérdéseket az illetékeseknek. Az Országgyűlés Hivatalától pedig megtudta, egyrészt az automatikus spamszűrő kapcsolt be a parlamenti levelezőrendszerben, mivel tömegesen érkeztek a „Stop Paks2” tárgyú levelek a képviselőkhöz. (Erre szólította föl az embereket több civil szervezet.)  Másrészt egyes képviselők és pártok, például az LMP és az MSZP is kérték az Országgyűlés informatikai osztályát, hogy lépjen, szűrje ki ezeket a leveleket, mert kezelhetetlen mennyiség érkezett. Egy-egy képviselő postafiókjában néhány nap alatt 4-500, de van, akiében legalább ezer email landolt. A hivatal tehát a képviselők kérésének megfelelően járt el.  A leveleket a rendszer csak karanténba helyezte, vagyis a címzettek megnyithatják és elolvashatják, ha akarják: a spam mappában lapulnak.


A paksi bővítéssel kapcsolatos levélhez civil szervezetként is várják a csatlakozásokat a peticio@pakskontroll.hu címre.

Kezdeményezők:
Ámon Ada, igazgató – Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató – Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök – Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens – Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő – Védegylet

Eddig csatlakoztak:
Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub
Bors Alapítvány
CEEweb a Biológiai Sokféleségért
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Dél-alföldi regionális Környezetvédelmi Civil Hálózat
Domberdő Természetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Energia és Környezet Alapítvány
EUROSOLAR/Magyarország
Fenntarthatóság Felé Egyesület
GATE Zöld Klub Egyesület
Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület
GreenProfit
Herman Ottó Természetvédő Kör
Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Inspi-Ráció Egyesület
IRENA-Magyarország
KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport
Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
Közép-magyarországi Zöld Kör
Magyar László Idegenforgalmi Egyesület Szombathely
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
Napóra Klub Közhasznú Egyesület
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Noé Bárkája Egyesület
Nők a Balatonért Egyesület
Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért
Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület
Polyán Egyesület
Reflex Környezetvédő Egyesület
Serpentes Alapítvány
Somogy Természetvédelmi Szervezet
Szigetközi Természetvédelmi Egyesület
Szombathely-Herény Kőrösi Csoma Sándor Természetjáró Környezet és Természetvédő Egyesület
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET)
Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért
Természetes Életmód Alapítvány
Zöld Akció Egyesület
Zöld kör
Zöld Óvoda Hálózat Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás