Hirdetés

Március 1-e az Újrapapír Napja. Az újrapapír előállítása gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint a hagyományosé, és ma már a legtöbb papírtermék előállítható újrapapírból.

A társadalom környezettudatosabbá válása miatt már külön gyűjtjük a fém, műanyag, üveg és papírhulladékot is, ám a legtöbb esetben a következő lépés már közel sem ennyire egyértelmű. Ritkán gondolunk bele, mi történik a szétválogatott hulladékokkal, miképp kerülnek vissza a polcokra termékként, melyek ezek, és vajon megvásároljuk-e azokat? Nem elég szelektíven gyűjteni, ha utána az újrahasznosított alapanyagból készült áruk helyett a hagyományos technológiával gyártottakat preferáljuk. Alábbi írásunkban a papírhulladék második életéről olvashatnak.

Az Újrapapír Napja környezetvédelmi kezdeményezést a Humusz Szövetség indította el 2006-ban, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására, a papír mint hulladék és mint természeti erőforrás újrahasznosításának fontosságára. Egy tonna papírt 3 tonna fa felhasználásával állítanak elő. A világon évente több mint 300 millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48–50 kilogramm papírt használunk fel. (A papírfelhasználás az egyes országok gazdasági fejlettségétől is függ. Magyarországon kb. 60–70 kg/fő/év a papírfogyasztás, Nyugat-Európában 160–170, az USA-ban pedig 300-nál is több).

A papírból gyártott papírt hívjuk újrapapírnak, mely gyártásához lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos papír előállításához, valamint kisebb a levegő- és vízszennyezés is. A mai papírgyártási technológiáknak köszönhetően csomagolási papír, újságpapír, háztartás-higiéniai papír és irodai papír egyaránt készíthető papírhulladékból.

A BIR papíros adatlapja szerint a másodlagos nyersanyag használatával az alábbi környezeti eredmények érhetők el:

  • Egy tonna papír újrahasznosításával 31 fa kivágása kerülhető el, továbbá 4000 kWh energia, 270 liter kőolaj és 26.000 liter víz takarítható meg, valamint 3,5 köbméternyi hely marad szabadon a hulladéklerakókon.

  • Ugyanennyi papír elégetése 750 kg CO2 kibocsátásával járna.

  • Az újrahasznosított papír a hagyományos, famentes papírhoz képest 65%-os energia megtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést.

  • Egy tonna hullámkarton újrahasznosításával 390 kWh energia, 176 liter olaj spórolható meg, és 5 köbméter hely marad szabadon a hulladéklerakón.

  • Az újrahasznosított karton előállítása az újéhoz képest csak 75%-nyi energiát igényel.

Az újrapapírnak két fő típusát különböztetjük meg. A legismertebb a szürkepapír, mely a begyűjtött papírhulladék pépesítése során készül, ennek gyártásakor a víz javarészt körfolyamatban van, így minimális terhelést jelent az élővizek számára. A vízben nem oldódó festékanyagok teszik színét szürkéssé, innen az elnevezése.
A másik fő újrapapír típus az újrahasznosított papír, mely abban különbözik a szürkepapírtól, hogy színtelenítik. Ez sajnos vegyszeres kezelést jelent, ami során a felhasznált hulladékpapírból a festékanyagot kiválasztják, ami a környezetet terheli. Ezen oknál fogva kevésbé környezetbarát, mint a szürkepapír, de még mindig jobb választás, mint a hagyományos papír.

Az újrapapír terjedését gátolja, hogy nagy általánosságban kevés információval rendelkezünk a felhasználási és beszerzési lehetőségekről, holott a legtöbb esetben lenne lehetőség a hagyományos papírt leváltani. Eme problémát felismerve a Humusz Szövetség 2014. március 11-ére workshopot szervez az újrapapír témakörében kifejezetten marketingeseknek, kreatív szakembereknek, a szakmát még csak most tanulóknak és alapvetően minden érdeklődőnek, akit foglalkoztat a váltás. Átfogó ismeretanyaggal rendelkező szakemberek előadását hallgathatják a résztvevők kifejezetten gyakorlati oldalról megközelítve a kérdést, illetve lesz lehetőség saját marketing anyag „bevizsgálására” is, azaz papírra, festékre lebontva megnézni, milyen alternatív lehetőségek vannak az adott termék elkészítésére.

A fiatalabb korosztályra is gondolva a Humusz Szövetség pályázatot hirdet óvodák és iskolák között a papír újbóli felhasználásának kreatív módjaira. A pályamunkák közt lehetnek kézműves alkotások, jól tovább használható papírtárgyak, gazdaságos felhasználási ötletek, projektmunkák is. A pályázatokat 2014. március 1. és 31. között várjuk.
Az újrapapír és papír téma iránt érdeklődő pedagógusok és csoportjaik részére egész márciusban kézműves foglalkozásokat szervezünk. Részvétel előzetes egyeztetés után.
A Humusz Szövetség az idei évben is vállalja iskolai újrapapír füzetek nyomdai legyártatását. Annak érdekében, hogy a füzet előállítási költsége minél alacsonyabb legyen (a magasabb példányszámnak köszönhetően), együttműködő partnereket keresünk iskolák, civil szervezetek körében. Vállaljuk az igényeik összegyűjtését, valamint megszervezzük a füzet kiadását és terjesztését.

A Humusz Szövetség 18 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon. és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll.  Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.
Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

További információ:
Rátz Judit
alelnök

Humusz Szövetség
1111. Bp., Saru u. 11.
tel.: (1)386-2648

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás