A rovat kizárólagos támogatója

5 hónapja zajlik, és ahogy a tél, úgy a Knauf Insulation Kft. rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérlete is a végéhez közeledik. Az online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a 2013 nyarán komplett korszerű hőszigeteléssel ellátott hajdúnánási házban élő család tartósan fele annyi energiát használ fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család.

A kísérletre jelentkező 179 közül kiválasztott Attila és családja így már az első fűtési időszakban is jelentős rezsi-megtakarást könyvelhetett el, és a 8-10 év megtérülési idő után hosszú évtizedeken át élvezhetik a tartósan kisebb költségeket és kellemes beltéri klímát.  A Lengyel Ágoston, építészmérnök vezett e Pannon Építőműhely Kft . szakemberei a felmérés indulása, azaz szeptember 27. óta kísérik figyelemmel és elemzik a negyedóránként online érkező adatokat arról, hogyan alakul a két épület által felhasznált fűtési energia mennyisége. A Knauf Insulation Kft . szakmai partnere elemzései alapjául szolgáló adatok a www.nalamszigetelnek.hu oldalon nyomon követhetőek.

1. A szigetelt épületben tartósan 50%-kal kevesebb az energiafogyasztás
A szigeteletlen épület összességében továbbra is kevesebb, mint a fele fűtési energiát használt fel a szigeteletlen épülethez képest, ami már forintban is komoly megtakarítást eredményezett a szigetelt házban élő család számára. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a szigetelt és szigeteletlen épület fűtési célú energiafogyasztása kumulált összehasonlításban továbbra is jelentős különbséget mutat.

2. Az enyhe tél ellenére is jelentős a napi szintű energia-megtakarítás
A vizsgált időszakban a napi átlaghőmérséklet továbbra is komoly ingadozást mutatott , -7˚C és +8˚C között változott . Az összehasonlítás és az adatok napi elemzése során is jól megfigyelhető a fogyasztott energia mennyisége és a külső hőmérséklet között fennálló ellentétes mozgás.  Napi szinten is jól nyomon követhető, hogy a szigetelt ház a szigeteletlen épülethez képest mintegy fele mennyiségű fűtési célú hőenergiát fogyasztott.

Megéri szigetelni - hajdúsági bizonyítékok Megéri szigetelni – hajdúsági bizonyítékok
A képre kattintva galéria nyílik.

3. A leghidegebb napon sem ment egész nap a kazán
A vizsgált időszakban a leghidegebb nap kb. -7 ˚C napi középhőmérsékletével január 26. volt. Az adatok órás felbontású, részletesebb elemzésével ezúttal is megvizsgáltuk e nap energiaigényét. Ez alapján megállapítottuk, hogy a szigeteletlen ház 0,575 GJ energiát, míg a szigetelt ház 0,259 GJ energiát használt fűtésre. A korábbi megfigyelésekhez hasonlóan a szigeteletlen épületben a napközbeni és az éjszakai időszak szinte egészében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban szokás szerint a reggeli felfűtés után továbbra is csak egy déli és egy esti periódusban kapcsolt be a kazán.

4. Egy melegebb falú lakásban kellemesebben érezzük magunkat
Hőérzetünket a belső levegő hőmérséklete mellett nagyban befolyásolja a helyiség határoló szerkezeteinek felületi hőmérséklete is. Gondoljunk csak arra, hogy akár 24˚C -ra felfűtött helységben is mennyire kellemetlen egy elavult üvegezésű erkélyajtó előtt tartózkodni, ami sugározza ránk a hideget. A tapasztalatok alapján a hőérzet akár 2-3˚C -kal is megnőhet magasabb hőmérsékletű falfelület esetén.
Megfordítva a dolgot 2-3˚C -kal alacsonyabb léghőmérséklet esetén is megmarad a megfelelő komfortérzetünk – ami akár 15 %-os további megtakarítást is jelenthet egy megfelelően hőszigetelt épület fűtési költségeiben.
A szigetelt és szigeteletlen épületekben a falon és a mennyezeten elhelyezett termosztátok segítségével több helységben is mérjük a belő hőmérsékletet is.
RÉSZLETEK ÉS GRAFIKONOK:  Referencia Ház 2014 február (4,5 MB pdf.)

Kövesd nyomon a mérések eredményeit és elemzéseinket a www.nalamszigetelnek.hu oldalon és a greenfon.

SZAKEMBEREK FIGYELMÉBE: szigetelés zajszennyezés ellen: zajvédő fal Knauf Insulation Ecose TP 435 B üveggyapottal: Zajvédő falak építése Knauf Insulation (434 KB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás