Hirdetés
greenfo/MTI

Az orosz állami atomenergetikai cég elnöke nem zárja ki, hogy a Roszatom néhány nemzetközi szerződése a külföldi büntetőintézkedések hatálya alá eshet – erről tegnap nyilatkozott Szergej Kirijenko Moszkvában.

"Tekintettel a gazdasági együttműködésre vonatkozó lehetséges korlátozásokról szóló számos megjegyzésre, ezt úgy értjük, hogy egyes (nemzetközi) szerződések politikai korlátozások alá eshetnek" – idézte Kirijenko szavait a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a Roszatom elnöke egy, az orosz állami megrendelések rendszeréről tartott fórumon kijelentette, elvileg lehetséges, hogy a cég külföldi szerződései szankció hatálya alá kerülnek. Azt is közölte, hogy nincs fennakadás, minden szerződésbe foglalt szállításukat a vállalt menetrend szerint teljesítik.  A Forbes amerikai magazin orosz nyelvű internetes változata arra emlékeztetett, hogy szerdán a brit hatóságok közölték, felülvizsgálják együttműködésüket az orosz állami atomenergetikai céggel.

2013 szeptemberében a Roszatom egyezményt írt alá a Rolls-Royce brit és a finn Fortum céggel "egy atomerőmű Nagy-Britanniában való felépítésének és működtetésének vizsgálatáról". Idén januárban Szergej Kirijenko már arról számolt be, hogy a Roszatom felkérést kapott atomerőmű blokkok megépítésére a szigetországban – írta a forbes.ru.  Az Európai Unió állam és kormányfői 3 hete, március 6-án tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon több szakaszban végrehajtandó büntetőintézkedésekről döntöttek Oroszországgal szemben, annak Ukrajna elleni fellépése miatt. A szankciók első két fokozatát végrehajtották, de harmadik fokozatként Brüsszelben széles körű gazdasági, kereskedelmi szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva további lépéseket tesz az ukrajnai helyzet destabilizálására.

A múlt pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás