Hirdetés
greenfo/MTI

Az IPCC, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete összefüggést lát a klímaváltozás és a globális társadalmi problémák, nemzetközi konfliktusok között.

Nem azt állítják, hogy a klímaváltozás önmagában erőszakhoz vezet, csak azt, hogy a globális felmelegedés „szaporítja a dolgokat veszélyesebbé tévő tényezőket” – közölték a jelentés vezető szerzői. Az erőforrásokért (vízért, energiáért) folyó harc, az éhezés és a szélsőséges időjárás olyan egyveleget alkot, amely „egy kissé még jobban destabilizálja a világot”.

Chris Field, a kaliforniai Carnegie Tudományos Intézet munkatársa szerint a 2013/14-es klíma-világjelentésnek ez a megállapítása nagy különbséget jelent 2007-hez képest, amikor az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület utoljára becsülte fel, hogy milyen hatást gyakorol a Földre a felmelegedés. Az új megállapításokat a tudomány fejlődése tette lehetővé: az elmúlt hét évben végzett társadalomtudományi kutatások több összefüggést fedeztek fel a klíma és a konfliktusok között.

A klímaváltozás egyebek közt fokozza a szélsőséges meteorológiai eseményeket, csökkenti a fajok fennmaradásának esélyét, módosítja a mezőgazdasági hozamokat, a betegségek terjedését, és tömeges elvándorlásokat okozhat. A szakemberek szerint ugyanakkor még nincs késő arra, hogy „gyors és bátor” intézkedésekkel elejét vegyék a katasztrófa-forgatókönyv megvalósulásának.

A kutatók szerint a 2015-ös párizsi ENSZ-csúcstalálkozónak kötelező erővel és globális jelleggel meg kellene állapodnia arról, hogy 2100-ig nem a jósolt 4, hanem csak 2 fokkal engedik emelkedni a Föld hőmérsékletét az iparosítás előtti korhoz képest. A tudósok szerint a 2fok hőmérséklet-emelkedés jelenti azt a küszöböt, amely fölött már elkerülhetetlenek a felmelegedés drámai következményei.

Kapcsolódó anyagok:

Évi 7 millió halál a légszennyezés miatt

Japánban egyeztetnek a klímakutatók

2013 a hatodik legmelegebb év

Jólétünk napjai meg vannak számlálva

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás