Hirdetés

A csehek használták az eszüket. Nem bővítik a dél-csehországi temelíni atomerőművet – döntött végül a tulajdonos, a CEZ energetikei óriás – adta hírül a Reuters. A projekt még hónapokkal ezelőtt a MOL befektetőit is foglalkoztathatta, elsősorban az időközben történt részvényopciós lejáratok miatt.

A CEZ még évekkel ezelőtt írt ki 10-15 milliárd dollár értékű pályázatot a temelíni atomerőmű bővítésére, két újabb, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor építésére.  A tender jelenleg már a végső szakaszban volt, a pályázók közül az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR 2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellett volna meghozni. Az eredeti elképzelések szerint a jövő évtől 2025-ig tartott volna a bővítés.

A CEZ végül azért döntött úgy, hogy nem bővítik a létesítményt, mert az állam nem vállalt garanciát az építkezésre, elsősorban a költségvetést és az adófizetőket érintő jelentős terhekre hivatkozva – adta hírül a Reuters. Támogatás nélkül a projekt nem lett volna rentábilis, egyes tanulmányok szerint az erőmű teljes élettartama alatt 115 EUR/MWh ár lenne szükséges ahhoz, hogy a beruházás nullszaldós legyen. Ezzel szemben a spot piaci árak Csehországban valahol 40-50 euró környékén mozognak.

Kapcsolat a MOL-lal

A cseh atomerőmű bővítés az utóbbi időszakban a MOL-nál is forró témává vált, hiszen az év elején a CEZ birtokában lévő, jelentős mennyiségű MOL-részvényre vonatkozóan (7%-nyi pakett) járt le a hazai olajtársaság vételi opciója. A cseh energiacégnek ezt követően elviekben lehetősége lett volna értékesíteni a pakettet, azonban ez a kockázat végül elhárult, ugyanis a CEZ átváltható kötvényeket bocsátott ki, melyek 2017-ben járnak majd le és a MOL részvényeire lesznek átcserélhetők.  A CEZ árfolyama pozitívan reagált a mai bejelentésre, ami annak lehet betudható, hogy megszűnt egy jelentősebb bizonytalansági faktor- írta a portfolio.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Temelíni atom csiki-csuki

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás