Eddig 100 milliós pusztítás és erődemonstráció Kishantoson

2014. április 12. 17:50

Eddig 100 milliós pusztítás és erődemonstráció Kishantoson

Eddig már 100 hektárt semmisítettek meg az „új bérlők" Kishantos 430 hektárnyi bioterménnyel bevetett földjéből. A sarjadó növények pusztítása jelenleg is zajlik annak ellenére, hogy a területek bérletéről szóló jogvita még nem zárult le a bíróságon. Az LMP szerint elfogadhatatlan és jogszerűtlen a kishantosi agresszió.

A terület tönkretétele ma reggel kezdődött, az eddigi fejleményeket itt gyűjtöttük össze >>>

A Greenpeace továbbra is kiáll a biogazdaság mellett, és határozottan elutasítja a hatóság támogatásával zajló értelmetlen károkozást és önkényes területfoglalást.  A kár mértéke Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság vezetője szerint több mint 100 millió forint. „Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az »új bérlők« és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek" – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tavaly ősszel úgy döntött, nem hagyja parlagon heverni a földterületeket, hanem – komoly pénzügyi kockázatot vállalva – beveti azokat; noha a bíróság a későbbiekben akár úgy is dönthet, hogy jóváhagyja az NFA által kiválasztott „új bérlők" földhasználati jogát. Az új bérlőknek ebben az esetben semmi más dolguk nem lett volna, csak betakarítani a terményt.

A helyszínt a B5 Global Monitoring Kft. fegyveres emberei őrzik, állításuk szerint Zászlós Tibornak, a kishantosi biogazdasággal szomszédos területeket birtokló Mezőfalvai Zrt. igazgatójának megbízásából - áll a Greenpeace Magyarország ma délutáni közleményében.

biovetések beszántása ellen tiltakozó Greenpeace aktivisták Kishantoson 2014 04 12biovetések beszántása ellen tiltakozó Greenpeace aktivisták Kishantoson 2014 04 12

 

További képek >>>

A területek bérléséről szóló jogvita jelenleg is a bíróságon zajlik. Az ügy rendezésééig ilyen önkényes területfoglalás és pusztítás jogállamban nem fordulhatott volna elő. Kérdés az is, ha az új bérlők hisznek abban, hogy a bíróság nekik ad majd igazat, mi szükség volt a vetés tönkretételére. A több mint 100 millió forintos kár okozása felesleges és teljesen értelmetlen, azonban a tudatosságot jelzi, hogy az előző hónapokban az NFA folyamatosan figyelte és fényképezte a kishantosi biogazdaság területeinek bevetését. A Kishantosi Nonprofit Kft. senkinek nem okozott károkat az új vetéssel, sőt megőrizte a terület értékes BioSuisse minősítését.  A Greenpeace épp a napokban tette közzé a Medián év eleji közvélemény-kutatását, amely szerint az emberek 94%-a még több biogazdaságot szeretne Magyarországon.

  A kishantosiak információi szerint a B5 Global Monitoring Kft.-t nem az új bérlők valamelyike, hanem a Nemzeti Földalap bízta meg. A biztonsági cég képviselői meglehetősen agresszívan lépnek fel a helyszínen lévő újságírókkal, politikusokkal és civil zöldekkel szemben.
Ez azért érdekes, mert ma kora délután az alábbi közlemény jelent meg:  

"Bitay Márton: nem az NFA rendelte el a szántást Kishantoson, a gazdák jogszerűen járnak el

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást - nyilatkozta Bitay Márton és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet. Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez. Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.
Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van. Az államtitkár kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ügynek "politikai vonulata" is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével - tette hozzá. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról." 
Bitayt Ángyán József egy ízben már "kizavarta"  egy Kishantos ügyében tartott mezőgazdasági bizottsági ülésről. A videó itt tekinthető meg.

Elfogadhatatlan és jogszerűtlen a kishantosi agresszió

Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által évtizedek óta jogszerűen használt termőföldeken a vetés kitárcsázásába kezdtek azok a fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák, akiket a múlt évben – az LMP álláspontja szerint jogszerűtlen pályázati rendszerben – nyertesnek hirdettek ki. Az érintett termőföld-részek jogszerű földhasználati kérdésével kapcsolatban jelenleg is zajlanak peres eljárások, így mindezek befejezéséig a fideszes oligarchacsoportokhoz tartozó nagygazdaságok nem vehették volna használatba ezeket a földeket. Ezzel szemben a mai napon a vetések elpusztítása megkezdődött, eddig 150 millió forintos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozva ezzel.

Továbbá a múlt év őszén és ez év tavaszán elvetett „mezei leltár értéke” mindenképpen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tulajdona. Az LMP politikusai, Szél Bernadett társelnök, Sallai Róbert Benedek és Ikotity István a párt leendő frakciójának tagjai a helyszínen igyekeznek megvédeni azokat a vidékfejlesztési és közösségi értékeket, amiket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ képvisel. Az LMP a következő ciklusban is harcolni fog azért, hogy ilyen és ehhez hasonló méltánytalanságok ne fordulhassanak elő az országban.
Kapcsolódó anyagok Riadó Kishantos! Likvidálják az ökogazdaságot

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés