A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Legkevesebb 170 sertéstetemet halásztak ki Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban. Az állatokat a Sárga folyó mellékfolyójaként ismert Huangsujnak a Hszining városi szakaszán fedezték fel a környéken lakók még a múlt héten. Ez a tartományi székhely egyik vízforrásának területe. Nem az első eset.

Az állategészségügyi hatóság szakemberei az eddigi boncolási eredmények alapján kizárják, hogy az elhullás oka a zoonózis nevű állatról emberre is terjedő fertőző megbetegedés lenne. Egyelőre sem az állatpusztulás pontos okát, sem a folyóba dobott sertéshullák eredetét nem tudták megállapítani – jelentette helyi forrásokra hivatkozva ma a kínai média.

A múlt hónapban több mint 130 sertéstetemet találtak Kelet-Kína egyik nagy folyójában, Csianghszi tartomány székvárosának ivóvízgyűjtő területén.  Egy évvel ezelőtt, 2013 márciusában elhullott sertések ezreit találták Sanghaj Huangpu folyójában, ami pánikot keltett a metropolisz lakóinak körében. Mint kiderült, a betegségben elhullott állatok a sertéstelepeiről ismert Csöcsiang tartományi Csiahszing városban kerültek a folyóba.

A kínai média akkoriban feltárta, hogy az elpusztult állatoktól bevett gyakorlatként szabadulnak meg úgy a gazdák, hogy a folyóba dobják őket. Akkoriban sertések tízezrei pusztultak el a tenyésztés és tartás hiányosságai, betegségek és a rossz időjárás miatt. Az esetet követően a hatóságok közölték, hogy megszigorították az állategészségügyi ellenőrzéseket és az elhullott állatok kezelésének rendjét.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás