A rovat kizárólagos támogatója

Április 22-e az egész világon az élő bolygó ünnepe, Magyarországon az idei világnapnak a kormányzati földrablás ad szomorú aktualitást. Néhány napon belül hatályba lép az Orbán-kormány új földtörvénye, amely – az ígéretekkel szemben – a földdel folytatott spekulációt nem akadályozza meg, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a magyar termőföldforgalom évekre a fideszes pártholdudvar ellenőrzése alá kerüljön.

Magyarországon ma egyértelműen a föld a legveszélyeztetettebb természeti erőforrás. A valódi veszélyt – a környezeti hátterű sivatagosodás, aszály és erózió mellett – az jelenti, hogy a mindent magának akaró politikai hatalom erre is ráteszi a kezét. A napokon belül, május elsején életbe lépő új szabályok szerint csak az vehet földet, akinek a helyi földbizottságok megengedik. Ezek a testületek azonban a kormányzati időhúzás miatt sok helyen még meg sem alakultak, így egy előre beépített kiskaput kihasználva a kizárólag a Fidesz és a Fidesz-közeli Magosz tagjaival feltöltött, gyakorlatilag a teljes hazai gazdatársadalom által bojkottált agrárkamara fogja kimondani a végső szót földvásárlási ügyekben.

Vagyis a kétharmad olyan földtörvényt alkotott, amely sem a nagybirtokok további növekedését, sem a külföldiek földtulajdonszerzését nem akadályozza meg, ugyanakkor teljhatalmat biztosít a Fideszhez kötődő szűk csoportnak a földforgalom ellenőrzésében. A következmény borítékolható: a Simicska-Nyerges-Mészáros-féle hűbérurak földvagyonának növekedése, föld nélkül maradó helyi gazdák sokasága, a családi gazdaságok leszakadása, a kistelepülések mindennapjait megmérgező politika, a Kishantoshoz hasonló, fenntartható mezőgazdasági termelés technikáit oktató központok felszámolása.

Ha minden így megy tovább, Magyarország néhány éven belül a hatalmas vegyszer- és üzemanyag igényű óriásbirtokok és az elnéptelenedett falvak országa lesz, ennek minden környezeti és társadalmi következményével. Az Együtt-PM szerint az átláthatatlan földbérlet pályázatok azonnali leállítására, és új, az ellenzék és a gazdaszervezetek véleményét is beépítő, a kormány hivatalos vidékstratégiájával összhangban lévő földbirtok szabályozásra van szükség, amely valóban képes megvédeni a termőföldet a környezeti veszélyektől és a politika mohóságától.

Budapest, 2014. április 22.
Együtt-PM Sajtó


A vélemény oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás