Hirdetés

A volt energiaügyi helyettes államtitkár az ATV Startjában elküldte a rezsicsökkentést és a nonprofit közműszolgáltató ötletét oda, ahová szerinte való.

Holoda Attila, aki alig 3 hónapig volt pozícióban az előző Orbán-kabinetben, és aki – ha nem találta volna szakmailag teljességgel nonszensznek – vélhetőleg lehetett volna a rezsicsökkentés "atyja",  mióta felállt a helyettes államtitkári székéből, a kormány energetikai döntéseit kommentálja. A szakember ma reggel az ATV-ben Rónai Egon vendége volt, ahol a nonprofit közműszolgáltatóról, a miniszterelnöki lózungokról és az okos mérőkről is beszélt.

A nemzeti közműszolgáltatóval és a rezsicsökkentéssel kapcsolatban Heim Péter legutóbbi írásától indult a beszélgetés, amiben a Századvég elnöke azt írta, hogy az utóbbival a kormány elért a falig, előbbivel viszont nem kellene kacérkodnia, mert az a baloldali logika hibás terméke. Holoda Attila ezzel kapcsolatban tovább ment: a rezsicsökkentéssel szerinte a kormány már rég átment a falon. Ezt azok a főként önkormányzati tulajdonú szolgáltatók máris éreztetik, ahol nyilvánvalóvá  vált, hogy az árcsökkentés nem fenntartható helyzetet eredményez.  A nemzeti közmű vállalattal kapcsolatban a szakember szerint éppen az a helyzet, hogy az elmúlt évek a profittermelés fontosságát bizonyították. "Azt mindenkinek tudnia kéne, aki egy kicsit is odafigyelt közgazdaságtan-órán, hogy valójában a profit működteti a piacgazdaságot" – fogalmazott Holoda Attila. Úgy látja, a közműszolgáltató éppen az a hely ahol a profit termelés szükséges, mivel ez lehet az alapja azoknak a fejlesztéseknek, "amit ha most nem tesznek be a rendszerbe, akkor később hiányozni fog."- idézett a műsorból a hvg.hu.

Kizárólag uniós pénzből lehet majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, a szennyvíz- a távhő- és más közszolgáltató vállalatok államosításával, a hatósági árszabályozással és a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra, mondta a egy hete Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás