A rovat kizárólagos támogatója

40 év, 50 könyv – Dr. Nádai Magda ha még aktív pedagógus lenne, portfóliójának fontos részét ezek az adatok jelentenék. A környezeti szemléletformálás egyik hazai úttörője húszévnyi tanítás után, 1974-ben jelentette meg első kiadványát, amely a Balatoni Gyermekváros (a hajdani Zánkai Úttörőtábor) – élővilág tanításához szolgált tanári kézikönyvként. Az ötvenedik könyvet pedig idén a Víz Világnapjára időzítve vehették kézbe az olvasók.

A „ Gyémánt félkrajcár”-ra figyelő tizenévesek című közel kétszáz oldalas, sok képpel, rajzzal, színes ábrákkal teli könyv a hulladéktudatos magatartás példáit mutatja be a mai fiatalok nyelvén, párbeszédes stílusban a felső tagozatos korosztálynak. A pedagógus szakíróval hosszú pályájáról beszégettünk.
A biológia szeretetét az édesapjának köszönheti, emlékszik vissza gyerekkorára Nádai Magda, hiszen apja a családi ház kertjében élő rovarokkal, bogarakkal megismertette. Mindenféle állatot a kezébe adott, együtt vizsgálták a felépítésüket, a szokásaikat. Nyaranta a paloznaki Barka-tónál tanulmányozhatta a nádi és vízi élővilágot. Sokat jártak múzeumba , és a természetet figyelték a kirándulásaikon is. Meghatározó élményként említi a kőrösmezői erdészházban eltöltött néhány hónapot, amikor a Fekete-Tisza eredetéhez is eljutottak, a máramarosi havasok fenyőerdeiben medvekaparások nyomait keresték a fákon. Itthon pedig sokat túráztak a budai hegyekben.
A természet iránti érdeklődés vezette a pályaválasztás során is. A Budapesti Pedagógiai Főiskolán szerzett általános iskolai biológia-rajz tanári képesítést. 1952-től két évtizeden át egy év kivételével vidéken tanított, a legtöbb időt Szigetmonostoron. Erre az időszakra úgy emlékszik, mint amikor igazán élő kapcsolata volt a gyerekekkel, és ezt a közös munkálkodást próbálta későbbi pályája során is elérni könyveivel, gyerekeknek szóló kiadványaival.

Az írást akkor kezdte, amikor elszakadt a rendszeres tanítástól, mivel 1972-ben férjével Zánkára költözött, a Balatoni Gyermekvárosban pedig nem hagyományos oktatás folyt, a diákok négyhetes turnusban váltották egymást, így nem alakulhatott ki olyan szoros kötődés a tanár-diák viszonyban. A tanítás mellett ezért kitalálta a Káli medence négy községének iskolájában a „Káli kincsek kutatói” elnevezésű programot. Közösen fedezték fel a Káli-medence élővilágát, megülték az ünnepeket, a Madarak, fák napját, sőt később erre az ünnepre a tanárokat segítő könyveket állított össze.

Nádai Magda: 40 év - 50 könyv Nádai Magda: 40 év – 50 könyv
A képre kattintva galéria nyílik.

Az 1970-es években a tankönyvek még nem foglalkoztak környezetvédelmi problémákkal, jó esetben a természetvédelem már helyet kapott bennük. Ezzel indokolja a pedagógus-szakíró, hogy miért tartotta fontosnak, hogy a Zánkán táborozó gyerekeknek stencilezett kiadványokban mutassa be a fontosabb környezetminőségi adatokat. Ez volt a Környezetvédelmi kukkantó – válogatás a szakirodalomból, amit a szaktáborban tanulók kézhez kaptak és kiegészíthették vele a tankönyvi ismereteket. A kiadvány későbbi változata a Számvető könyvecske, amely a környezeti problémákat képek, számok segítségével tette a fiatalok számára érthetővé.
1990-es nyugdíjba vonulásáig elsősorban a zánkai szaktáborok élővilág tanítását segítő – módszertani – kiadványokat jelentetett meg, a doktori disszertációját pedig a tanórán kívüli környezeti, természetvédelmi nevelés módszertanából írta, azt követően azonban más témák után nyúlt.
Nagyon termékeny szerző, több könyvsorozatnak a szerzője, az egyik ilyen a „vizes” könyvek sorozata, amelyben – egyebek mellett – a „Tündéri Balaton”, a”Magyar- Velence tava”, a „Regélő Fertő-Hany” élővilága, természetrajza és az ott élő emberek életmódja, a tájhoz kötődő mesék és versek jelennek meg. De ez a sorozat bemutatja a „Légből kapott vizeink”-et, a „Kutakat és víztornyokat”, a „Partonszűrt csapvizünk bölcsőjé”-t, a Dunát és a Szentendrei-szigetetet is.
A gimnazisták számára interdiszciplináris tananyagként hasznosítható a „Földanyai gondok” négy kötete, amely a földrajz, a történelem, a kémia és a biológia tananyaghoz tartalmaz kiegészítő környezeti információkat, elősegítve ezzel a környezeti-társadalmi folyamatok komplex megértését.
Nádai Magda: 40 év - 50 könyv Nádai Magda: 40 év – 50 könyv
A képre kattintva galéria nyílik.

Azért írja a könyveit, mondja a nyolcvanon túl is fáradhatatlan Nádai Magda, hogy a gyerekekbe betáplálja a környezet védelmét. Ha a gyerekeket be lehet oltani az iskolában, akkor a vigyáznak majd otthon is. Ezt az elhivatottságot jól példázza a „Vigyázz rájuk…” sorozat, amelynek darabjai elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak mutatja be az erdő-mező, a vízparti élővilág, a városi növények és állatok, a hagyományos energiaforrások környezetünkre, életünkre gyakorolt hatását és sérülékenységét.
Könyveiben igyekszik közel hozni a gyerekekhez a nemszeretem állatokat, legyőzni a velük kapcsolatos előítéleteket. A „Pókművészek, békabajnokok” című kötet egy kísérlet eredménye, amit a szerző a veresegyházi nyaralója szomszédságában élő gyerekekkel folytatott. Mivel hiányoztak neki a diákok, így a szomszéd gyerekekkel ismertette meg a környezetükben élő állatokat éppúgy, mint hajdan édesapja vele. Hangyalesen voltak, együtt nézték, hogyan sző hálót a pók, és így a személyes élményeken és tapasztaláson keresztül oszlatta el az előítéleteket . A könyv érdekessége, hogy az illusztrátor a szerző egyik unokája volt.

Tevékenységét hivatalosan három díjjal ismerték el. Még a hetvenes években kapta meg az Oktatásügy kiváló dolgozója címet, 1985-ben az „Emberi környezetért” kitüntetést, tavaly március 15-én pedig a Magyar Arany Érdemkereszttel díjazták ötven éves természetvédelmi, környezetvédelmi nevelési tevékenységét.

A gazdag életmű még közel sem befejezett, készül az 51. kötet, „Élővizek mindörökre – vízbázist őrző programok 8-12 éveseknek” munkacímű kötet a vízbázisok fenntarthatóságának problémáit taglalja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás