A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több tucat, nagy koncentrációban kimutatható gyógyszermaradvány szennyezi a kínai vizeket. Az antibiotikumok koncentrációja kimondottan magas, a nemzetközi átlag sokszorosa.

A jelentést készítő kutatók a kínai folyókban és tavakban több mint 150 féle gyógyszer, ápolószer és kozmetikum maradványait mutatták ki. Ezekből 68 különböző antibiotikumok maradványa – írja az MTI a Science China lapot idézve.  Az antibiotikumok koncentrációja kimondottan magas, a nemzetközi átlag sokszorosa. A sanghaji Huangpu-folyóban – ahonnan részben a lakosság ivóvize is származik – a szulfamerazin nevű antibiotikum koncentrációja akár a köbméterenkénti 623 nanogrammot is eléri, ami az egészségügyi határérték tízszerese.  A szennyezés fő okaként az antibiotikumoknak az állattenyésztésben való túlzott használatát, a háztartási és ipari szennyvíz korlátok nélküli, szabályozatlan vízbe eresztését jelölték meg a tudósok.

Az amerikai átlag tízszerese

Kínában évi 33.000 tonna antibiotikumot gyártanak, ami az összes gyógyszer 70 százaléka. Ezzel a termeléssel Kína a világ legnagyobb antibiotikumgyártója. A becslések szerint a szerek felét a mezőgazdaságban használják; ez négyszer annyi, mint az Egyesült Államokban. Az antibiotikum túlzott használata az egész élelmiszerláncot befolyásolja: nemcsak az állatok húsában, hanem a trágyázáson keresztül a növényekbe is belekerül. Az egészségügyi szakértők szerint egy kínai lakos évente tízszer annyi antibiotikumot fogyaszt, mint egy átlagos amerikai. A kínai vezetés másfél éve a szer használatának szabályozásával próbál a helyzeten változtatni. Első lépésként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható és a kórházakban használható antibiotikumok mennyiségét.

Legkevesebb 170 sertéstetemet halásztak ki Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban. Az állatokat a Sárga folyó mellékfolyójaként ismert Huangsujnak a Hszining városi szakaszán fedezték fel a környéken lakók még a múlt héten. Ez a tartományi székhely egyik vízforrásának területe. Nem az első eset, melyről írtunk két hete.

Az elmúlt tíz évben Kínában eltűnt vizes élőhelyek, lápos területek nagysága meghaladja Hollandia területét, ami azt jelzi, hogy a kelet-ázsiai óriásnak további vízhiánnyal, illetve annak következményeivel kell számolnia – derült ki egy év elején Pekingben ismertetett országos felmérésből.

A környezetvédelmi minisztérium által korábban becsültnél több olyan település van Kínában, ahol kiugróan nagy arányban laknak rákos betegek. Négy közül egy kínai rákban hal meg, minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak.
Minden negyedik kínai rákban hal meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás