A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az utóbbi napokban egyre többen kezdték firtatni, hogy mi is van a két hónapja csúszó BuBival. Ezt látva a BKK kiadatott egy közleményt a T-systemsszel, hogy túl komplex a rendszer, kevés az erőforrás. Nem úgy Hévízen, ahol már lehet közösségi bringát tekerni. Győr is megirigyelte a közösségi bringarendszert

A végső tesztelés előtt áll az új budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi, hamarosan indulhat a nyilvános próbaüzem – közölte a rendszer kiépítője, a T-Systems Magyarország. Mint írták, a BuBi átadása azért csúszik, mert a rendszer "komplexitása miatt" az egyedi szoftver fejlesztését és tesztelését később tudják csak lezárni.

Kifejtették, hogy a rendszer a világ számos országában működik, de a máshol kipróbált elemeket (fedélzeti számítógép, érintőképernyős terminál, mobiltelefonos kölcsönzés, speciális parkolási, vészleadási funkciók) Budapesten együtt valósítják meg, ezek összehangolása az előre jelzettnél több időt vesz igénybe.

A konzorcium extra erőforrások bevonásával a Budapesti Közlekedési Központtal szorosan együttműködve folyamatosan végzi a rendszer végső tesztjeit. Jelezték: jelenlegi állapota már most lehetővé teszi, hogy a BKK által szervezett, nyilvános próbaüzemre a regisztráció hamarosan megkezdődjön, és ezer jelentkező kipróbálhassa a közbringarendszert.

Csúszik a BuBi Csúszik a BuBi
A képre kattintva galéria nyílik.

  

Lásd még: Hungarikum a közbringarendszer – azért biztosan mert még mindig áll

 

HeBi: Hévízen is lehet már közösségi bringával tekerni

A Horvát-Magyar IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Kapronca városával közösen elnyert Bicycle Oasis nevű projektben valósították meg a HeBit – mondta Papp Gábor polgármester. Október végéig ezer forint kaucióval vehető igénybe a közösségi bicikli Hévízen, és később is mindössze 300 forint alatti óradíjért lehet majd kerékpárt bérelni. Az egregyi városrészben, a gyógyfürdőkórház területén, a nagyparkolónál és a városháza előtt összesen 56 dokkolót alakítottak ki a 30 kerékpárnak. A kerékpárok szállítására szolgáló járművet, és számítógépeket is vásároltak a rendszerhez.  A GPS nyomkövetővel ellátott kerékpárokat a Neuzer fejlesztette ki a hévízi igényeknek megfelelően. Az ezer forintos kauciót a város tourinform irodájában kell letenni. A bérlők elektronikus kártyát kapnak, ezzel vehetik fel a bicikliket. 

Vesna Zeljeznak, Kapronca polgármestere arról beszélt, hogy a 31 ezres város már évekkel ezelőtt elnyerte a leginkább kerékpárosbarát horvát város címét, 2009-ben pedig Brüsszelben is hasonló európai elismerést kaptak. Utalt rá, hogy néhány éve 300 kölcsönözhető kerékpárral már elindítottak egy rendszert, de a bicikliket ellopták. Most a hévízihez hasonlóan ők is 30 ugyanilyen kerékpárból álló rendszert alakítottak ki, és kilenc elektromos meghajtású autót is vásároltak.
 

Győr is megirigyelte a közösségi bringarendszert

Nettó 98,9 millió forintból kívánja kiépíttetni Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a kerékpárkölcsönző közösségi közlekedési rendszert – a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A feladat magában foglalja a rendszer kialakítását és üzembe helyezését, valamint az üzemeltetést is. A finanszírozás teljes egészében uniós forrásból történik, a NYDOP (Nyugat-Dunántúli Operatív Program) keretében.  A város megjelölt helyein 23 terminált kell felszerelni, ezekben 256 dokkolónak kell lennie. A leszállítandó kerékpárok száma 180, de ezekhez egy készlet raktári pótalkatrészt és a karbantartáshoz egy alapszerviz felszerelést is szállítani kell. A használathoz kell még 5 ezer darab ügyfélkártya, és része a tendernek az informatikai háttérrendszer is. A nyertesnek 24 órás műszaki ügyeletet és az ügyfélszolgálat működtetését is vállalnia kell.

Ajánlatot az tehet, aki rendelkezik olyan referenciával, amely legalább 6 gyűjtőállomáson legalább 80 dokkoló állás telepítését és 50 kerékpár szállítását tartalmazza. Az ajánlattételi határidő június 30. A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást vállaló ajánlattevő lesz a nyertes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás