Hirdetés

A kunhalmok és földvárak évezredes sírhelyek, őrhelyek, lakhelyek, vadvirágos domboldalak, egykori templomok őrzői és hátborzongató legendák övezte rejtélyes objektumok az Alföldön. Mindig is izgatta a helyiek és utazók fantáziáját, hogyan keletkeztek és mit rejthetnek legbelül.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egy most induló uniós projekt keretében kunhalmok és földvárak rekonstrukcióját végzi: Megállítják a szakadó és balesetveszélyes partfalak omlását, megszüntetik az illegális hulladéklerakás nyomait, visszaszorítják az invazív növények további terjedését és gondoskodnak kultúrtörténeti és régészeti értékeink megmentéséről.

A legjobb horror írónak is becsületére válna az a legenda, amely az Érsekhalma határában található földvárhoz kapcsolódik. A hajósi svábok elátkozott vagy elvarázsolt hegynek hívták, és az a történet járta róla, hogy a hegy titkos kapuját csak úgy lehet kinyitni, ha egy hatéves gyermek kivájt szemeit dobják be a kulcslyukon. Akkor feltárul a hegy gyomra, és láthatóvá válik a belsejében lévő temérdek kincs.

A kutatók számára az eddig vizsgált kunhalmok valóban kincsesbányának bizonyultak. Mint egy tortaszeletben a krém és tészta rétegek, úgy a halmok belsejében is láthatók a különböző korok természeti és kultúrtörténeti lenyomatai. Egyes földvárak eltemetett rétegeiben jól vizsgálható az adott kor emberének háztartási hulladéka is, amiből következtetni lehet az egykor ott élők életmódjára és társadalmi berendezkedésére. A biológus, geológus és természetvédelmi szakemberek pedig egy-egy halom környezetének korábbi éghajlatáról, növényzetéről és vízviszonyairól is szerezhetnek információkat. Azok a kunhalmok és földvárak, amelyek túlélték az elmúlt évszázadok viharait, ma már ex-lege védettek, azaz országos jelentőségű védett természeti területnek minősülnek. Többségük jelentős mértékben roncsolódott, melynek természeti okai is lehetnek, de javarészt emberi beavatkozás miatt kerültek veszélybe. Sokat közülük el- és beszántottak, anyagukat elhordták, a keletkezett bányagödröket pedig ma is illegális hulladéklerakónak használják. Ott, ahol természetes gyeptakarójukat feltörték, majd a terület intenzív használata megkezdődött, megtelepedtek az agresszívan terjedő gyomnövények is, melyek kiszorítják az eredeti, természetes előfordulású növényzetet és szinte felfalják a védett növényekkel teli domboldalakat.

Kiskunsági kunhalmok mentése Kiskunsági kunhalmok mentése
A képre kattintva galéria nyílik.

A most induló projekt keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Tiszaalpári földvárat, Érsekhalma földvárát, a Vaskúti halmokat, és a Dunatetétleni Csárda-halmot állítják helyre.

Ahol szükséges, ott megállítják a szakadó és balesetveszélyes partfalak omlását, megszüntetik szántóföldi művelésüket, felszámolják az illegális bányászat és hulladéklerakás nyomait, visszaszorítják az invazív növények terjedését, a beszántott területeket visszagyepesítik, gondoskodnak a kultúrtörténeti és régészeti értékeik megmentéséről.

A helyreállított halmok lesznek az első állomásai annak a Duna-Tisza közét behálózó tanösvény láncolatnak, amelyre a tervek szerint felfűzik majd az összes, napjainkban még megőrzött kunhalmot és földvárat. A tanösvények a geocaching, GPS-es kincsvadász hálózathoz is csatlakoznak.

A projekt alapadatai:
Címe: Halmok az évszázadok sodrásában – Halmok, földvárak természetközeli állapotba való visszaállítása a Duna-Tisza közén
Összköltsége: 202 516 348 Ft
Kivitelezésének ideje: 2013. november 1. – 2015. május 31. közötti időszak.
A projekt előkészítésében és megvalósításában kiemelt szerepet vállalt intézmények és szervezetek: Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány, Dunatetétlen Község Önkormányzata, Érsekhalma Község Önkormányzata, Kecskeméti Katona József Múzeum, Tiszaalpár Község Önkormányzata, Vaskút Község Önkormányzata és Viski Károly Múzeum (Kalocsa).
A projekt vezetője Balázs Réka balazsr@knp.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás