A rovat kizárólagos támogatója

Már nem szeretnek annyira kukoricából gyártott etanolt, azaz E85-öt tankolni Magyarországon az autósok, mert ugyanannyi rajta a jövedéki adó, mint a benzinen. Mi károsítja kevésbé a környezetet, az etanol vagy a biodízel? A bioüzemanyagokat sok támadás éri – megnéztük, jogosak-e a vádak.

Európában a közlekedés 94%-a kőolajtól függ, amelynek 84%-át importálják – mondja Carlo Fidanza európai parlamenti képviselő. Az Európai Unió közlekedési energiaszámlája napi egymilliárd euró, azaz nagyjából 300 milliárd forint Henrik Holoei, az Európai Bizottság (EB) munkatársának összegzése szerint. Mindez környezetvédelmi és biztonságpolitikai okokból is hátrányos, így az EU célul tűzte ki az import csökkentését. Az egyik lehetséges megoldás, ha európai termelésű bioüzemanyagokat kevernek a benzinhez, dízelhez.

Mi az a bioüzemanyag?

A bioüzemanyagokat elsősorban a klímaváltozást okozó üvegházgázok kibocsátásának csökkentése céljából fejlesztették ki. Növényi vagy állati biomasszából állítják elő, lehet cseppfolyós vagy gáznemű. A bioetanolt a motorbenzinbe keverik az olajtársaságok, míg a biodízelt a gázolajba; ez most Magyarországon 4,8 térfogatszázalék az uniós és a magyar jog előírása szerint. A kis arányú bekeverés nincs hatással az autók működésére, tehát a gépkocsikat változtatás nélkül lehet használni a továbbiakban is.

Biodízelt Magyarországon egy nagy, évi 150 ezer tonnát előállító üzemben gyártanak repceolajból, de más országokkal ellentétben tiszta biodízelt, úgynevezett B100-at nem tankolhatunk itthon. Külön biodízeles motorokat nem is gyártanak, de aki a gázolajra tervezett kocsijában nagyobb arányban akar biodízelt használni, előbb kissé át kell szereltetnie az autóját, például az üzemanyagvezeték-rendszerben tömítéseket kell cseréltetnie.

Aki az úgynevezett E85-tel, egy benzin-etanol eleggyel akar közlekedni hosszú távon, annak nincs más választása, mint olyan kocsit vásárolni, amelynek a motorját erre az üzemanyagra tervezték, mert csak ez a biztonságos megoldás – írja a Magyar Ásványolaj Szövetség tájékoztatója. Az E85 etanoltartalma legalább 70 és legfeljebb 85 térfogatszázalék.
 

Mit szeretnek az állatok az etanolgyártás melléktermékén?

Eltüzeljük az élelmiszert?

Magasak-e az élelmiszerárak?

Hasznos-e egyáltalán?

Működő klímavédelem?

Válasz e kérdésekre az origo cikkében >>>

 

 

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás