Jó lecke volt a 2003-as súlyos paksi üzemzavar

2014. június 9. 17:38

Jó lecke volt a 2003-as súlyos paksi üzemzavar

Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket, közölte ma a moszkvai Atomexpón a Roszatom illetékes szakembere. Engedélyeztetéseken dolgozik Paks II.

Alekszandr Dorofejev, az orosz állami atomenergetikai cég irodavezetője az MTI kérdésére emlékeztetett: az eltelt évek alatt több feladatot is végre kellett hajtaniuk annak érdekében, hogy a fűtőelemek szállítható állapotban legyenek, kiemelésüktől kezdve hűtőmedencékbe helyezésükig, majd szárításukig.  "Hatalmas munkát végeztünk el. Mostanára felvetődött a sérült fűtőelemek Oroszországba szállítása, amely szerintem teljesen logikus, hiszen a Majak (az atomhulladékok tárolását és újrahasznosítását is végző szibériai üzem) működik, és nem helyes a sérült fűtőelemeket a medencékben hagyni, fenntartva így a potenciális veszélyt. El kell szállítani és fel kell dolgozni őket az újrahasznosításhoz" - mondta.

A Roszatom szakembere közölte, hogy a sérült paksi atomerőművi fűtőelemeket tartalmazó kazetták biztonságos szállításához minden készen áll. Már csak meg kell állapodni az ukrán hatóságokkal arról, hogy a fűtőelemeket Ukrajna területén átszállítsák. Alekszandr Dorofejev hangsúlyozta, hogy a fűtőelemek szállítását nem érintheti az Ukrajnában kialakult helyzet.  A nukleáris anyagok átszállításának a biztonságáért az adott ország felel, amelynek területén a szállítmány áthalad, és ebben az esetben Ukrajna mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagja, a szállításokra vonatkozó egyezmény aláírója ezt biztosítani fogja. Minthogy több tíz éve kialakult gyakorlatról van szó, a nukleáris fűtőelemek szállítási útvonala, a szállítás módja, a felelősségátadási mechanizmus is megbízhatóan működik.

Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás igen sokba került a paksi atomerőműnek. Megfogalmazása szerint az orosz technológiai eljárás megsértése "jó lecke volt". A Paksi Atomerőmű 2. blokkjában 2003. április 10-én történt súlyos üzemzavar, amelynek során tisztítás alatt lévő fűtőelemek sérültek meg. Eltávolításuk az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyásával 2006. október 15-én kezdődött meg. A munkát pályázat útján nyerte el a Roszatom cége, az orosz TVEL konzorcium.

Pjotr Lavrenyuk, az elsősorban nukleáris fűtőanyagokat előállító cég vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatva kijelentette: az engedélyeztetési eljárás miatt az üzemzavar következményeinek elhárítására a felkészülés majdnem 3 évig tartott, de azt követően meglehetősen gyorsan ki tudták emelni a sérült fűtőelemeket, így a munkálatokat elvégzőket nem érte a megengedettnél nagyobb sugárterhelés. Elmondta, hogy ugyan nem kaptak túl sok pénzt a munkáért, de elégedettek, mert hasznos tapasztalatokra tettek szert. Megerősítette: az lenne a legbiztonságosabb, ha a sérült paksi fűtőelemeket elszállítanák Oroszországba, és újrahasznosításra feldolgoznák.  A szállítás és a feldolgozás külön költséget jelent a magyar félnek. Lavrenyuk az MTI kérdésére elmondta, általában elégedettek a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel fennálló együttműködésükkel, mert a magyarországi atomerőmű egyike annak a kevés vállalatnak, ahol nagyon jó hatékonysággal használják a TVEL-nél gyártott nukleáris fűtőelemeket. A 2003-as üzemzavar szerinte bebizonyította, hogy nekik és magyar partnerüknek továbbra is együtt kell működniük. (MTI)

 

Engedélyeztetéseken dolgozik Paks II.

 

Olyan szigorú elvárásokat támasztott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a Paks II. atomerőmű beruházás előkészítésével szemben, mintha majd zöldmezős beruházásban épülne, holott egy működő telephelyen létesül, válaszolt a Világgazdaságnak Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója. A társaság párhuzamosan több engedély megszerzésén dolgozik.

„Az új paksi blokkok építése során az idén az lesz a legfontosabb feladat – miután a Parlament jóváhagyta a beruházás pénzügyi részére vonatkozó kormányközi megállapodást – hogy elkezdjük kitárgyalni a szerződés részleteit az orosz szállítóval, a Roszatommal” – válaszolt a Világgazdaságnak az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a moszkvai Atomexpo 2014 kiállításon.

 

 

Nagy Sándor tájékoztatása szerint emellett természetesen folytatódnak a Brüsszellel folyó egyeztetések, és dolgozik a társaság a telephely-vizsgálati programon is. Az Országos Atomenergia Hivatal a beruházásról már tartott közmeghallgatást. Ezt követően olyan vizsgálatokat kell elvégezni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a telephelyet a beruházásra alkalmassá lehessen minősíteni.

„Mindenkinek meglepetés volt, hogy bár a két új blokk olyan helyen létesül, ahol már van két nukleáris létesítmény – egy négyblokkos atomerőmű és a kiégett kazetták átmeneti tárolója – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség előírása szerint nagyon szigorú elvárásoknak eleget tévő, széleskörű és alapos vizsgálatokat kell elvégeznünk.
Ezzel párhuzamosan, várhatóan a nyár közepén, vagy a végén benyújthatjuk az előzetes környezeti hatástanulmányt. Ezt követően, és miután megszereztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól az előzetes létesítési engedélyt, akkor benyújthatjuk a létesítési engedélykérelmet is. Becslésünk szerint mindez, ezt az évet is beleértve körülbelül három évig tart. Eszerint 2017 végére kerülünk olyan helyzetbe, hogy kezdődhet a beruházás - írta B. Horváth Lilla a vg.hu-n.
Kapcsolódó anyagok Nukleáris agymosás 1991-ben és 2014-ben
Az atom, mint biztonságos és tiszta energia? Felejtsük már el!
A sérült fűtőelemek felét már kiemelték Pakson

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés