A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A nyíregyházi Inspi-Ráció Egyesület egy, az Európai Unió által támogatott KEOP program keretein belül arra vállalkozott, hogy az Észak-alföldi régió diákjaival közösen újratervezi a lokális gazdasági szerkezetet.

Az  Újratervezés program teljes időtartama alatt, tavaly ősztől kezdődően összesen 106 db középiskolai előadás és 13 db felsőoktatási előadás valósult meg a Debreceni Egyetem különböző karain (BTK, Műszaki Kar, Víz és Környezetgazdálkodási Intézet), valamint a Nyíregyházi Főiskolán, összesen több, mint 3.000 hallgató részvételével.

A projekt fő célja a környezetvédelmi nevelés volt, de vizsgálták ennek lehetséges társadalmi-gazdasági mellékhatásait, mint például a társadalmi jólét növelésének lehetőségeit. Közösségi munkával és a projekt vezetőinek segítségével helyi élelmiszerfogyasztási rendszerek terveit dolgozták ki a diákok, amely terveket bemutató rendezvények április 1.-től zajlanak a régióban. Június elejéig az alábbi településeken kerültek bemutatásra a tervek: Dombrád (04.01.), Törökszentmiklós (04.08.), Kengyel (04.12.), Hajdúszovát (04.16.), Püspökladány (04.16.), Mezőtúr (04.16.), Martfű (04.16.), Tépe (05.01), Pap (05.01), Panyola (05.17.) Debrecen (05.31.), Tiszavasvári (05.31.), a további események dátumai pedig a projekt weboldalán található eseménynaptárban követhetőek.

Az Inspi-Ráció Egyesület tájékoztatása szerint a program kifejezetten tanulságos volt és sokféle trendet mutatott meg. Vannak elszomorító jelenségek, és vannak reményre okot adók.

A középiskolás és felsőoktatási hallgatók annyira kilátástalannak látják a hazai gazdasági helyzetet, hogy közel háromnegyedük tervezi a külföldi munkavállalást a tanulmányok elvégzése után. A fiatalok kisebb, ugyanakkor nagyon aktív része érdeklődik a gazdaságunk átalakításának alternatív és innovatív lehetőségei iránt.
A projekt céljaira nyitott diákokkal közös munkában kiszámításra került nem csupán az Észak-alföldi régió gazdasági potenciálja, de az is, hogy hová tűnnek a régióban megtermelt javak. Mindeközben világossá vált az is, hogy a helyi gazdasági potenciál növelésének alapfeltétele a lakosság tudatossági szintjének a növelése és mindennapi szokásainak a megváltoztatása (így például az élelmiszerek beszerzési forrásainak a helyes megválasztása, vagy a hulladéknak ítélt anyagok újrahasznosítása).

Apró lépéseken és hosszú távú stratégiai képzéseken keresztül oly jelentősen növelhető a helyi gazdasági potenciál, hogy az Európai Unió sereghajtóiból akár annak élmezőnyébe is ugorhat hazánk, amennyiben valóban magunkra támaszkodunk és kezünkbe vesszük életünk irányítását.  További információ a project facebook oldalán is >>>

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás