A rovat kizárólagos támogatója

Régóta figyelem az országban a helyi kezdeményezéseket, jó gyakorlatokat. Ásotthalom felkeresése – a batáta miatt- évek óta szerepelt a terveim között. Krumpli-e az édesburgonya? A múlt héten arra jártam.

A batáta, amit magyarul édesburgonyának szoktak hívni, kicsit édes ugyan, még véletlenül se krumpli, de nem is csicsóka.
Ahogy tudományos neve: Ipomoea batatas (L.) is mutatja, a szulákfélék családjába és a hajnalka (Ipomacea) nemzetségbe tartozik. Nálunk nem virágzik, de egynyári levéldísznövényként virágládában, parkokban sok helyen ültetik világoszöld vagy bordólevelű változatát. Bár ez a fajta nem élelmiszer, az ősszel felszedett gyökerei ennek is ehetőek (kipróbáltam).
A világszerte elterjedt élelmiszer őshazája Peru, Afrikában alapvető élelmiszer, de a világon bárhol kapható. Az Egyesült Államokban oktatási segédanyag is készült a tanároknak

Sok trópusi területen fiatal hajtását és levelét zöldségként fogyasztják, ill. takarmányként állatok etetésére használják. A batátagyökér béta-karotinban és szénhidrátban gazdag, sok C-, E- és B6-vitamint, antioxidánsokat tartalmaz. A normális vércukorszinthez és az optimális pajzsmirigyműködéshez szükséges mangán mellett némi vas, kálium, kalcium és réz is van benne. Rostokban rendkívül gazdag, így sokáig biztosítja a jóllakottság érzését. Kevés kártevője ismert, viszonylag egyszerűen termeszthető kiskertekben is.
Világszerte nagyon sok fajtája létezik, nálunk egyetlen államilag is elismert fajta van, a „Tápió 96”. Kiskertünkbe palántát kérhetünk a Növényi Diverzitás Központtól.

Batátafalvi terepszemle Batátafalvi terepszemle
A képre kattintva galéria nyílik.

Ha Szeged környékén élünk, érdemes Ásotthalmon körülnézni, ott található a néhány éve alakult Batáta Baráti Kör. A tagok térítésmentesen kapják a palántákat és szakmai tapasztalataikat is meg tudják osztani egymással. Nemcsak a Dél-Alföldön, szerte az országban másutt is próbálkoznak egy-egy növénnyel „híressé tenni” a települést, ezen kísérletek egyike Batátafalva. Már az Önkormányzat földjein is batáta terem. A kezdetben házi használatra termelt batáta, mára a családi vállalkozás egyik részlege. A közgazdász, aki mindig is méhészkedni szeretett, gondolt egy merészet és családostul Budapestről hazaköltözött az ásotthalmi tanyára. A családi gazdaság fejlődik, több embernek rendszeres munkát tudnak biztosítani. Termékeik bárhová eljutnak az országban.

Bár már június van, még érdemes batátát palántázni. A szakszerűen csomagolt növényke postán érkezik, használati utasítással együtt. A helyi körülményekre alkalmas fajtát évek munkájával választották ki.
Jó, ha van a családban művészettörténész, a feleség, így aztán a termékek csomagolása is a magyar hagyományoknak megfelelő, szép.
A csomagolóüzem Ásotthalmon egy használaton kívüli óvodában van. Többtermes épület, valaha sok gyerek járhatott ide. A kiürült épületet hasznosításra bérbeadja az Önkormányzat.

A látogatás után a szegedi program előtt gyorsan megebédeltünk. Az étlapon édesburgonya vagy batáta nem volt. Megkérdeztem, a pincért, van-e bármikor is. Az a különleges drága spanyol étel?- kérdezett vissza. Az az, mondom, de terem ám nálunk is, nem is olyan messze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás