Hirdetés

Újabb faunisztikai szenzáció a Kis-Balatonon! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából célzott lepkészeti kutatás folyik a területen, mely már most kiemelkedő eredményekkel szolgált.

Az övesbaglyok közé tartozó keleti lápibagoly (Arytrura musculus) 1932-ben került elő először a Kis-Balaton területén, Vörs határában. A főként Kelet-Ázsiában előforduló, ám kisebb foltokban Közép-Európáig elterjedt interglaciális maradványfaj jelenléte már akkor is nagy szónak számított. Hazai és nyugat-európai lepkészek egyaránt elzarándokoltak az ismert lelőhelyekre, főként önmegtartóztatás nélküli gyűjtési szenvedélyüket kielégítve. Ennek eredményeképpen az ismert populáció eltűnt, 1953-ban látták utolsó példányát. Napjainkban fokozottan védelmet élvező Natura 2000 jelölőfaj. A minap egy számára alkalmas élőhelyfoltban (bokorfüzes-sásos vizes élőhely), azonban az egykori élőhelyétől távolabb, elzárt területen került elő a faj egy frissen kelt példánya. Sáfián Szabolcs és Horváth Bálint lepkész barátaink higanygőzlámpájukkal történelmet írtak!

Keleti lápibagoly (Arytrura musculus) Fotó: Horváth Bálint

Másik kiemelkedő eredményük a Noctua interjecta mediterrán elterjedésű vándorló övesbagoly-faj 4 példányának kimutatása, mely már csak azért is érdekes, mivel a faj magyarországi előfordulásai eleddig 1-1- példányról szóltak- írta a park honlapján.

 

Noctua interjecta Fotó: Horváth Bálint


Kapcsolódó cikk:

Nagyot nézett Gabnai Ernő, amikor fél évvel a földje lekaszálása után egy másfél milliárdos keresetről szóló levelet kapott az ügyészségtől, a levélben az állt, hogy több ezer ritka lepkét mészárolt le. A hajdúsági gazda azt mondja, engedéllyel kaszált, nem is érti, miért követelnek rajta ennyi pénzt. Az engedélyről azonban kiderült, hogy jogszerűtlenül adták ki, azóta három hivatal és a rendőrség is nyomoz utána. Az eseményeket mégis a ritka lápi lepke szenvedte meg leginkább, amelynek még az unokái is ezt a kaszálást fogják nyögni.  A keleti lápibagoly lepke döntheti romba Gabnai Ernő életét >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás