A rovat kizárólagos támogatója

A Lush prize új jelentésében közzétett becslés szerint 2013-ban világszerte több mint kilencmillió laboratóriumi állatot használtak fel vegyi anyagok biztonsági tesztjei során, annak ellenére, hogy széles körű tudományos egyetértés alakult ki arról, hogy ezek a vizsgálatok nem humánusak és nem hatékonyak. Egy díj az állatkísérleteket nem igénylő tesztelési módszerek kifejlesztését és alkalmazását segíti. (X)

A jelentés, melyet a Kísérleti Állatok Világnapján tettek közzé, 2 százalékos növekedést jelez a korábbi adatokhoz képest a kísérleti állatok felhasználásának terén. Ez annak ellenére következett be, hogy az új jogi szabályozás nagy gazdasági területeken, így Európában és Indiában is betiltotta a kozmetikai termékek állatokon való biztonsági tesztelését.

Rob Harrison, a Lush Prize igazgatója szerint: „Egyre nagyobb az egyetértés a tudományos kutatók, a laikusok, a cégek és a jogalkotók között abban, hogy a vegyi anyagok állatokon való tesztelése elavult technológia. Noha érzékelhetően több az olyan kezdeményezés, mely a hatékonyabb, emberi sejt alapú vizsgálatokat támogatja, ez láthatóan nem vezetett a felhasznált állatok számának csökkenéséhez.”

A jelentés közzététele a 2014. évi Lush Díjra való jelölés kezdete is egyben. Ez a díj minden évben 250 000 angol fonttal jutalmazza világszerte a legjobb olyan kezdeményezéseket, amelyek az állatkísérleteket nem igénylő tesztelési módszerek kifejlesztését és alkalmazását segítik. Az elmúlt két évben a díjakat többek között Japánban, Németországban, Kanadában, az USA-ban és az Egyesült Királyságban dolgozó személyek és szervezetek kapták.

„Az állatkísérletek globális áttekintése 2014” című jelentés megvizsgálja a tesztekre vonatkozó, különböző országokból származó adatok összehasonlításának nehézségeit – megjegyzendő, hogy néhány ország egyáltalán nem szolgáltat adatokat. Következtetésként a jelentés azt a javaslatot fogalmazza meg, hogy minden országnak pontos és összehasonlításra alkalmas adatokat kellene közzétennie a fennhatósága alatt zajló állatkísérletekről. Ez sokat segítene egy olyan fontos, nemzetközi párbeszéd megindulásában, melynek tárgya az állatkísérletek szintje, célja és az állatok szenvedése.

Bárki jelölhet szervezeteket a Lush Díjra a www.lushprize.org címen található linkek segítségével.

Kísérleti patkányKísérleti patkány

 

1. További információért – és a teljes jelentés PDF változatának letöltéséért – keresse fel a www.lushprize.org címet.

2. Ha egy Lush Díjjal jutalmazott kutatóval szeretne beszélni, hívja Rob Harrisont a +44 161 226 2929-es, vagy Simon Birch-et a +44 7969 086 136-os telefonszámon.

3. A Lush Díj keretében minden évben öt, egyenként 50 000 font értékű díjat ítélnek oda a következő kategóriákban:

• Tudományos díj – az állatkísérleteket kiváltó tesztmódszerek kifejlesztéséért
• Továbbképzési díj – annek érdekében, hogy a kutatókat megismertessék az állatkísérlet-mentes módszerekkel
• Lobbi díj – a politikai lépésekért, melyek elősegítik az állatkísérletek kiváltását
• Díj a közvélemény tájékoztatásáért – a közfigyelem ráirányításáért a jelenlegi tesztelés gyakorlatára
• Fiatal kutatók díja – öt fiatal diplomásnak, aki az állatkísérleteket kiváltó módszerek kutatására specializálódik

4. A weboldalon 2014. április 24-től július 24-ig várjuk a jelöléseket, melyeket öt nyelven lehet megtenni.

5. A Kísérleti Állatok Világnapja a NAVS nevű, egyesült királyságbeli kampányszervezet kezdeményezésére, 1979 óta létezik. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás