A rovat kizárólagos támogatója

Kiábrándító volt Vitézy Dávid és társai produkciója a tegnapi lakossági fórumon a XI. kerületben. A téma az 1-es villamos Kelenföldi pályaudvarig történő meghosszabbítás volt. Egy több száz méteres fasor helyén találtak csak helyet a villamosnak. Autósávok maradnak, parkoló marad, minden marad a fákat kell beáldozni.

Bár senki nem kényszerítette őket, de elhangzott tőlük egy mondat, hogy "új zöldterület lesz". Hogy hol, arra nem válaszoltak. Amikor a megszűnő és létesülő zöldterületekről kértünk térképet, nem reagáltak.  Majd sokadszorra kinyögték, hogy az új zöldterület nem az ő dolguk, hanem a kerületé. Ők csak fát vágnak, és ígérgetnek ezek szerint a levegőbe. Sajnos a kerület főépítésze már nem kaphatott szót a három órás fórumon, így csak négyszemközt közölhette, hogy az Etele téren egy burkolt felület helyett kavics lesz. Bár nem túl zöld, de esővízet elnyeli. Ja és füvesítik a villamossínt, érjük be ezzel a fák helyett.

Ha zöldterületnek nem is új plázának lesz hely a Számalk helyén. Igen, plázának. Nem kisboltoknak, amik a kerületnek fizetnek adót, hanem valakinek lesz egy plázája, légkondícionált, neonfényes magánterület köztér helyett. Megkérdezte a Védegylet azt is, hogy mekkora forgalomnövekedéssel számolnak, Vitézyék erre se válaszoltak.

Megkérdeztük, hogy mire alapozzák azt a mondatot, hogy "sokan leteszik, majd az autót, ha megépül a villamos". Nem kaptunk választ. Megkérdeztük, hogy megmarad-e a lehetősége annak, hogy a 4-es metró egyszer Budaörsig eljusson, mert egyesek szerint ezt végleg elvágnák. Az informatív válasz: nem része jelen tervnek a 4-es metró.  Arra, hogy Budapesten talán épp a zöldterületeket kéne legjobban védeni, és nem mást, de ezt nehéz, amikor a fák lobbiereje a leggyengébb, Vitézy azzal válaszolt, hogy ez nem igaz, itt is volt néhány lakó akik a fákat sajnálták, értsd, szerinte az autólobbi nem erősebb, és ha fák maradnának, akkor meg a parkolókat sajnánák, nincs jó választás.

Mivel a Levegő Munkacsoport már rég megegyezett a döntéshozói-befektetői oldallal, ezért kénytelenek voltunk az üggyel foglalkozni. Találkoztunk a lakókkal és civil szerveződésükkel. Próbáltuk rávenni őket, hogy legalább a villamost ne ellenezzék. Elkészítettünk egy favédelmi szakértői anyagot, amely rámutatott, hogy több fa lenne megmenthető, mint ahányat terveznek, erre hamarosan választ kapunk az ígéretek szerint. És igyekeztünk segíteni a lakókat a mai több, mint három órás fórumon. Nem volt könnyű, hiszen a két perc leteltével kegyetlenül belénk folytották a szót.  Így azt már meg se kérdezhettük, hogy a fasor kivágását miért nem képesek jobb érvekkel elfogadtatni, minthogy ha maradna, akkor a járda menti fákat nagyon meg kéne néha metszeni és az csúnya lenne. Meg azzal, hogy nem cserélhet helyet az autósáv a villamossal, hiszen nagyon félnének az emberek a néha arra járó villamostól a járda mellett. Nem sok jót ígértek az olyan mondatok se, mint, hogy "A házaknál a fák többsége maradhat…" "Ha megmentenénk a középső fasort, akkor a szélső fasor kerül veszélybe."

"Maradhat"? "Kerül veszélybe"? Ezek egy profi tervező cég és a BKK konkrét válaszai a lakosság számára.

A megállók védenek majd az esőtől, hótól. Amikor a saját látványtervükre utaltunk vissza, hogy annak nincs oldala de átlátszó a teteje, ami nem vált be Budapesten, akkor közölték, hogy senki se féljen a tűző naptól kánikulában se, speciális lesz ez az átlátszó anyag, és igenis lesz oldala a megállónak, mert a tető alatt középen lesz egy válaszfal. Kérdés, álltak-e már esti metsző szélben, hófúvásban egy ilyen alatt a villamosra várva.

A végén meg kellett köszönni és megtapsolni, hogy Vitézy Dávid találkozott az emberekkel, aztán elsietett. Természetesen örömmel várnak minden kérdést az emailcímükön, ígérik, mindenkinek válaszolnak, és elnézést kérnek azoktók, akiknek korábban ezt ígérték, de még nem tették meg- írta facebook oldalán a Védegylet.

Az írás közzététele után az alábbi mondat kapcsán – "Mivel a Levegő Munkacsoport már rég megegyezett a döntéshozói-befektetői oldallal, ezért kénytelenek voltunk az üggyel foglalkozni" – az érintett Levegő Munkacsoport az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

„2012 decemberében a XI. kerület Gazdasági bizottságának ülésén szó volt arról, hogy a Szerémi úton ki kell vágni villamos miatt a kínai nyárfasort. Ekkor a Levegő Munkacsoport képviselője megkérte Szabó András városüzemeltetési tanácsnokot, segítsen más megoldást kerestetni. Szabó tanácskozást hozott össze, ahol megjelent a Környezetvédelmi Osztály, az UVATERV kertészeti tervezője, a terület képviselői és a Levegő Munkacsoport egyik elnökhelyettese is, aki azt javasolta, hogy a ne a középen vezessék a villamost, így megkímélve a fákat.
2013 júliusában a villamosvonalnak a Hengermalom úti fasor helyén vezetésről volt szakhatósági egyeztető tárgyalás a XI. kerületi Főépítészi Irodán, ahol elleneztük a középső sávban való vezetést. A BKK részéről Horn Gergely ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják az Etele úton a szélső sávban való vezetést. Ennek megerősítésére levelet írtunk a BKK-nak.
2014 márciusában bejelentkeztünk az 1-es villamos meghosszabbításának a Fehérvári út és a Kelenföldi vasútállomás közötti szakaszára vonatkozó környezetvédelmi eljárásba. Az előzetes környezeti vizsgálat megállapítása szerint nem lehetséges a szélső sávban való vezetés. Véleményezésünkben nem tartottuk kielégítőnek a vizsgálatot, és felhívtuk a figyelmet a középső fasor kiirtásának súlyosan kedvezőtlen hatásaira, továbbá javasoltuk a fasorokat megkímélő alternatíva alaposabb vizsgálatát.
Ezt követően a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tartott egy közmeghallgatást, amin a Levegő Munkacsoport két képviselője vett részt, a helyi lakosoktól pedig szintén két fő, akik nem szóltak hozzá. A Levegő Munkacsoport itt is ellenezte a középső sávban való vezetést.
A lakossági fórumokra nem kaptunk meghívást és nem is értesültünk róluk.”
 


A vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás