Hirdetés

A Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseként egy hajdani geodéziai torony születik újjá kilátóként. A régóta tervezett új kilátót várhatóan már az őszi kirándulószezonban átadják a nagyközönségnek. A Budakeszi Vadasparkban holnap rendezik meg az Erdei Termékek Utcáját.

 

 

 

 

 

 

 

Az alapozási munkákkal a Pilisi Parkerdő Zrt. megkezdte az emblematikus helyszínre, a Pilis-tetőre tervezett kilátótorony építési munkálatait. A Parkerdő turisztikai fejlesztési programjának részeként megújul, és új funkciót kap az egykori geodéziai torony: a henger alakú vasbeton építmény kívülről fa borítást kap, kilátószintje mintegy 13 méter magasra nyúlik majd, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Pilisre, a Vörösvári-medencére és a Budai-hegységre. Az erdőgazdaság 50 millió forintos saját és pályázati forrásból megvalósuló beruházása várhatóan október folyamán elkészül, így még az idei évben birtokba vehetik a természetjárók a térség régóta tervezett új turisztikai attrakcióját. A kilátó turistaúton elérhető lesz a nemrég felújított Som-hegyi Turistaházból és a Fekete-hegyi Kulcsosházból egyaránt.

Erdei Termékek Utcája a Budakeszi Vadasparkban

2014. július 26-án a Budakeszi Vadasparkban megkóstolhatjuk az erdő ízeit, izgalmas feladatokban tehetjük próbára „erdei tudásunkat”, és rengeteg érdekes információval gazdagodhatunk! A programot a Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolája mutatja be az érdeklődőknek. A kíváncsi természetjárókat alaposan próbára teszik a feladványok, mindenki hozza magával a tapintását, ízlelését, szaglását, ritmusérzékét és kreativitását! Az érdekes feladatok a tapasztaltabb kis természetjárók számára ugyanolyan játékos kihívást jelentenek majd, mint az erdővel még csak ismerkedő, „tősgyökeres” városi gyerekeknek. A szaglószerveket az illatpárnás felismerés, erdei ismereteiket és logikai készségüket pedig a „növény-puzzle”, vagyis az egymáshoz tartozó növényi részek játékos összepárosítása teszi próbára. A zene szerelmesei a kóstolók között megszólaltathatják a faxilofont. Természetesen az ügyességi játékok sem maradhatnak ki a kalandok sorából, a felfedezőket célbadobós, készségfejlesztő játék, valamint reflexeket próbára tevő dió-gurító várja.

Parkoló épül a Csergezán Pál-kilátóhoz

25 férőhelyes parkolót épít a Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó jobb megközelíthetősége érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. A kilátóhoz vezető zöld háromszög jelzésen, a Telkibe vezető közút melletti ún. Hideg-völgyi erdészháznál eddig is sokan parkoltak a kilátóhoz igyekvők közül, ami – tekintettel az út nagy forgalmára – balesetveszélyes volt. A most kialakítandó parkolóba biztonságos lesz a ki- és a behajtás, a buszmegállót is másik helyre teszik át, így a gyalogosok számára is egyszerűbbé és kockázatmentesebbé válik a helyszíni közlekedés. A parkoló mellett pihenőhelyet is kialakít az erdőgazdaság, ahol öt tűzrakóhely, kis sportpálya, játszótér, és a tervek szerint büfé is várja majd a látogatókat. A parkolót és az új pihenőhelyet az őszi szezonban vehetik birtokba a kirándulók.
A parkolótól a zöld háromszög jelzés a már útközben is szép látványt kínáló Tarnai-pihenőn keresztül vezet a mintegy két és fél kilométerre található kilátóhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a Budai-hegységre és a Zsámbéki-medencére. A parkoló építési munkái során az erdőjárók türelmét kérjük, ebben az időszakban lehetőleg ne itt hagyják az autójukat, hanem Nagykovácsi felől közelítsék meg a Csergezán Pál-kilátót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás