A rovat kizárólagos támogatója

Önkéntesek immár hetedszer tisztították meg a szeméttől az Ipoly 40 km-es szakaszát. A Magosfa Alapítvány múlt hétvégi akciójának célja az Alsó-Ipoly mente környezeti állapotának javítása, a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, és hasonló munkákra biztatása volt.

Az első akciót 2005 nyarán szerveztük meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás felmérési és felszámolási projektünk keretében. Azóta évről-évre megrendezzük az Ipolytisztítást, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Egy-egy akció során csaknem 100 zsák szemetet gyűjtünk össze a folyóból és partjáról. Munkánk eredménye, hogy az évek során csökken a szemét mennyisége.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?

A Börzsöny hegység mellett az Ipoly a térség meghatározó természeti eleme. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. A kikapcsolódás, a turizmus mellett a folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból is elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel.  Két ok miatt végezzük a tisztítási akciót évről-évre. Egyrészt újra hulladék kerül a folyóba, illetve a partra. Másrészt a sajtón keresztül a tisztítási akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyi szereplőknek, hogy óvják, védjék a környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkánknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési, illetve illegális hulladéklerakó felszámolási akciót.

ipoly takarítás 2014 ipoly takarítás 2014

A tisztítás menete: a három nap során 7 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Perőcsény, Haraszti-puszta alatti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” DVD-lejátszó és autó első lökhárítója is. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakóba szállíttattuk el.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?

Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a kistérségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Alsó-Ipoly mente iránt.

Minden akció alkalmával törekszünk arra, hogy a szemétszedésen kívül más hasznos tevékenységet is végezzünk a térségben, továbbá a résztvevőkkel megismertessük a térség hagyományait. Céljainkkal összhangban tisztítottuk meg a gyomoktól, tájidegen fajoktól a térség tájértékei közé tartozó ipolytölgyesi Cserge-malom romjait és a mellette található pihenőhelyet, valamint tekintettük meg az ipolyszalkai tájházat, szerveztük Istvánfi Balázs duda koncertjét (utóbbit nem csak önkénteseink számára!).

Az akcióról Gieszer Richárd képek itt találhatóak >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás