A rovat kizárólagos támogatója

A világ legnagyobb cápája, a cetcápa jelenlegi hanyatlása előtt figyelemre méltó populációs növekedést tapasztalt meg – mutatta ki a 20 tonnás halak eddigi legátfogóbb genetikai kutatása.

A Molecular Ecology folyóiratban közölt tanulmányban azt is feltárták, hogy a cetcápák – melyek a világ legnagyobb halai is – legalább két különálló populációba csoportosulnak globálisan. Thomas Vignaud, a vizsgálat vezetője és csapata szerint a két populáció nagyon ritkán keveredik egymással.  A szakemberek 635 cetcápától vett bőrminta DNS-ét nyerték ki. A genetikai elemzés feltárta, hogy az indo-csendes-óceáni cápák genomja eltér az Atlanti-óceánban élőkétől. „Mindez azt sugallja, hogy a cetcápák nem mind egyetlen globális metapopulációba tartoznak” – írják.  A genetikai sokféleség – ami egybeesik a populációs egyedszám-emelkedéssel, és hanyatlik az egyedszámok csökkenésével – azt jelzi, hogy a cetcápák a holocén földtörténeti időszakban (a jelenlegi időszak, amely 11 ezer 700 évvel ezelőtt indult) populációs robbanást éltek át, melynek folyományaként lakókörzetük mérete is kibővült.

A kutatók gyanúja szerint a melegebb klíma és a tengerszint emelkedése megnövelte a planktonok – sodródó apró organizmusok, úgymint algák és baktériumok – termelékenységét. Ezek a parányok a cetcápák fontos táplálékforrásai.  A cápák populációs robbanása ugyanakkor az utóbbi években az emberek miatt megtorpant. A kutatók például a genetikai változatosságban hat egymást követő évben hanyatlást mutattak ki az ausztráliai Ningaloo-zátony környékén. Ennek oka a cápák kereskedelmi célú halászatában, illetve az utóbbi évtizedekben az indo-csendes-óceáni országok területén a hajókkal való ütközéses balesetekben keresendő.

A csökkenő genetikai diverzitás problémákat von maga után, hiszen a fajok védtelenné válnak többek között a beltenyészet, a betegségek és a hirtelen klímaváltozás ellen.  A cetcápák és a többi cápafaj védelme sok esetben igazi kihívásnak bizonyul, mivel lakókörzetük óriási lehet, és számos eltérő ország területét is felölelheti. A szakemberek szerint elkötelezett nemzetközi erőfeszítésre van szükség védelmükhöz. Úgy vélik, a cápapopulációk alaposabb feltérképezése – eme tanulmányhoz fogható módon – fontos előrelépés a védelmi intézkedések tökéletesítéséhez – írta a hirado.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás