A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Tihanynak ítélték a 2014-es Európai Falumegújítási Díjat, amellyel a példaértékűen fejlődő településeket jutalmazzák.

A Veszprém megyei települést 29 pályázat közül ítélte a legjobbnak egy nemzetközi zsűri. A települések a pályázat során bemutatták, hogy milyen tartós és látható fejlődést értek el a lakossági és a regionális összefogáson keresztül, hogyan használták fel a környezeti és a helyi adottságokat, miképpen élik meg a környezettudatosságot és mindezek által miképpen erősödik lakosaik identitása. „Tihanyban az ott élők kitartásával, a községi vezetés kezdeményezésével és a szakértők segítségével olyan fejlődési folyamat indult el, amely a térség erősségeire és lehetőségeire támaszkodva széleskörű problémamegoldásról tesz tanúbizonyságot – mondta Erwin Pöll, az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE) elnöke.

Hozzátette: a díj „jobban élni” mottója Tihanyban valósággá vált. A kitüntetés indoklásában kiemelték: a 2006 óta Tihanyban megvalósuló fejlesztések példaértékű lelkesedéssel, körültekintéssel és kitartással zajlanak, és már számos konkrét eredményük van. Emellett az indoklásban külön hangsúlyozták a lakosság környezet- és természetvédelemre való odafigyelését is. A díjátadót egy szeptember 11-13. között megrendezendő többnapos program keretein belül tartják a svájci Valsban.

Az ausztriai székhelyű ARGE által meghirdetett díjat kétévente osztják ki. Az 1989-ben alapított elismerést már több magyar település is megkapta: 1990-ben Györköny (Tolna megye), 1992-ben Szanticska (BAZ megye), 1994-ben Kapolcs és Vigánpetend (Veszprém megye), 1996-ban Pusztamérges (Csongrád megye) és Bük (Vas megye), 1998-ban Somogydöröcske (Somogy megye), 2000-ben Szalkszentmárton (Bács-Kiskun megye) és Szentgyörgyvölgy (Zala megye), 2002-ben Dunapataj (Bács-Kiskun megye) és Őriszentpéter (Vas megye).

Lásd még:  Tihany az európai mezőny élén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás