A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nol.hu

A világ legritkább kacsaféléje, a madagaszkári cigányréce hamarosan kihal, hacsak nem találnak neki új otthont.

"A madagaszkári cigányréce utolsó menedéke az emberek által eddig érintetlen mocsaras vidék, ám kiderült, hogy ez a terület egyszerűen nem elégíti ki a madarak szükségleteit" – idézi a BBC Dr. Andrew Bamfordot, a Víziszárnyas és Lápvidék Alapítvány (WWT) vezető kutatóját. Az állatok az emberi tevékenység következtében egyetlen élőhelyre szorultak vissza, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a táplálkozásuk szempontjából.  A madagaszkári cigányréce szigorúan védett, 2006-ig azt hitték, hogy ki is halt, 1991 óta ugyanis egyetlen példányt sem találtak Madagaszkáron. Nyolc évvel ezelőtt azonban újra felfedezték őket. A Víziszárnyas és Lápvidék Alapítvány, a Durrel Vadvédelmi Alapítvány és a Peregrine állatvédő szervezet fajmegőrzési programja keretein belül próbálták növelni a világ legveszélyeztetettebb populációjának számát, ám úgy tűnik, ha nem költöztetik el az állatokat jelenlegi élőhelyükről, a réce hamarosan eltűnik a Föld színéről.

A WWT becslése szerint jelenleg körülbelül 25 példány él a szigetország észak-keleti részén, a Bemanevika nevű város melletti tavaknál. Dr. Geoff Hilton, a WWT egyik kutatója elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel követték az állatok mindennapjait, és a 10-11 nőstény tojásokat is rakott az elmúlt években. A szakemberek eleinte bizakodók voltak, ám hamarosan rájöttek, hogy a fiókák többsége 2-3 hetes korában elpusztul. Mintát vettek a vízfenékből, az innen származó kisebb gerinctelenek és vízinövények teszik ki ugyanis a ritka madarak eledelének nagy részét, és rájöttek, hogy a kicsik éhen haltak.  Ezek a tavak túlságosan mélyek ahhoz, hogy a cigányrécék le tudjanak merülni a fenékre, így nem is tudták rendesen etetni kicsinyeiket. A tudósok szerint azonban a faj ismét új erőre kaphatna, ha a fogságban tenyésztett fiókák számára megfelelő élőhelyet találnának a természetben.

 

Az állatok az emberi tevékenység következtében egyetlen élőhelyre szorultak vissza, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a táplálkozásuk szempontjából.

Az állatok az emberi tevékenység következtében egyetlen élőhelyre szorultak vissza, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a táplálkozásuk szempontjából. WWT / Fotó
 

A cél tehát az, hogy olyan helyet találjanak – vagy ha nem találnak, akkor mesterségesen létrehozzák –, ahol adott az ideális vizes élőhely, amely mentes a nem őshonos vízi ragadozóktól. A szakemberek rá is bukkantak egy olyan tóra, amely reményeik szerint jó lehet.

Ha azonban ez nem válik be, van B-tervük is. Néhány éve létrehoztak egy fajmentő központot a szigetország Antsohihy nevű településének közelében, ahol a szabadban talált tojásokat keltették ki. 2012-ben a menhely biztonságos környezetében felnőtt példányok el kezdtek szaporodni. Dr. Hilton szerint a vadon élő madarak számára is van még remény. "Ahhoz, hogy megmenthessük a madagaszkári cigányrécét, együtt kell dolgoznunk a helyiekkel. Helyre kell állítani a tó állapotát és környezetét is, hogy segíthessünk az embereknek abban, hogy ők is profitálhassanak a helyből, ahol élnek."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás