A rovat kizárólagos támogatója

Nagy meglepetést hozhat az egy hónap múlva esedékes brazil elnökválasztás, amelynek második fordulóját a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Dilma Rousseff államfő legfőbb ellenzéki kihívójává előlépett Marina Silva nyerheti meg.

Az esőerdők védelmezőjeként ismert politikus asszony múlt héten lett az ellenzéki Brazil Szocialista Párt (PSB) elnökjelöltje, azután, hogy az eredeti jelölt, Eduardo Campos életét vesztette egy repülőgép-balesetben. Az 56 éves volt környezetvédelmi miniszter korábban Campos alelnökjelöltje volt.

Az Ibope Intézet kedden megjelent közvélemény-kutatásából kiderült, hogy Silva az október 5-én esedékes elnökválasztás első körében a szavazatok 29 százalékát, míg a Munkáspárt (PT) színeiben induló, s korábban toronymagas esélyesnek számító Rousseff a voksok 34 százalékát zsebelné be. (Campos a halálát megelőzően csak 9 százalékon állt.) Múlt héten még 36 százalékos volt a brazil államfő támogatottsága és a második legnépszerűbb jelöltnek Aécio Neves szociáldemokrata szenátor számított 20 százalékkal. Utóbbi elnökjelölt népszerűsége azóta egy százalékponttal csökkent – Silváé viszont nagyon megnőtt.

 

Marina Silva – van oka a mosolygásra  Fotó:Europres

Ez alapján úgy tűnik, szükség lesz október 26-án a második forduló megtartására is, s ezen Silva már 9 százalékponttal (45-36 arányban) megelőzné Rousseffet. Egyébként Silva színrelépése alőtt minden közvélemény-kutatás Rousseff egyértelmű győzelmét jelezte mind az első, mind a második fordulóban.

A 66 éves Rousseff a nyáron megrendezett labdarúgó-világbajnokságtól népszerűségének növekedését várta, amely azonban elmaradt; a sportesemény előkészületei ehelyett tömeges utcai megmozdulásokhoz és az adósság megugrásához vezettek. A most közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy soha nem szavazna a 2011 óta hivatalban lévő brazil államfőre, ehhez képest Silva elutasítottsága csupán 10 százalék- írta a hir24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás