A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly szeptember óta 34 ezer gazdátlan ebet fogtak be Bukarestben, közülük 16 ezret altattak el február közepe, a kóbor kutyákról szóló törvény alkalmazási normáinak megjelenése óta. A román fővárosban elszaporodtak és egyre agresszívebbé váltak a kóbor ebek.

A gazdátlan kutyák begyűjtését és elaltatását a főpolgármesteri hivatal úgynevezett állatvédelmi felügyelete (ASPA) végzi. Razvan Bancescu, az ASPA projektvezetője beszámolt arról, hogy további 16 ezer kutyát örökbe fogadtak. Jelenleg mintegy kétezer gazdátlan állat vár megmentőjére a román főváros menhelyein, de az adoptálások száma az utóbbi időben visszaesett.

A menhelyekre begyűjtött kóbor ebek örökbefogadása ingyenes, és nem is szükséges elvinni a kutyát, elegendő tartásának anyagi fedezetét biztosítani. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul.
Bancescu szerint csaknem 20 ezer kutya csatangol még Bukarest utcáin. Közben csaknem tízezer gazdával rendelkező kutyát ivartalanítottak – tette hozzá. Romániában a hatályos jogszabály szerint minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának az év végéig, a fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül. Ezt azzal indokolták, hogy a legtöbb kóbor kutya úgy kerül az utcára, hogy gazdája kergeti el.
Az állatvédő alapítványok több ízben tüntettek Romániában a gazdátlan ebek elpusztítása ellen, az ASPA sintérei pedig gyakran dulakodásba keveredtek az állatok összefogdosását megakadályozni próbáló állatvédőkkel.

A román parlament tavaly szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben.

A Négy Mancs nevű állatvédő egyesület júniusban első fokon pert nyert a bukaresti táblabíróságon: a bírósági végzés szerint a gazdátlan kutyák elaltatásáról szóló rendeletet fel kell függeszteni. A döntés azonban nem jogerős, a kormány fellebbezett, és az ASPA folytatta az állatok elaltatását. Június óta nyolcezer kutyát pusztítottak el Bukarestben– közölte tegnap az MTI, a Mediafax hírügynökségre hivatkozva.

Elaltatatják a bukaresti kóbor ebeket

Elaltatatják a bukaresti kóbor ebeket

Körábban írtuk, hogy megkezdték Bukarestben a gazdátlan kutyák elaltatását: az első két napon 187 olyan ebet pusztítottak el, amelyek több mint száz napja voltak már a főpolgármesteri hivatal menhelyén – közölte Razvan Bancescu, az állatvédelmi felügyelet projektvezetője.

Kapcsolódó anyagok:

Bukaresti jogvita a kóbor ebek tömeges elpusztítása miatt

Kutyára bekeményítenek Romániában

Elaltatatják a bukaresti kóbor ebeket

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás