A rovat kizárólagos támogatója

Sajnálatos módon a világ egyik legveszélyeztetettebb halcsaládjának, a Goodeidae-családnak élőhelyén eddig soha nem látott mértékű ökológiai katasztrófa történt.

Hiába halnak ki a vadonból sorban az elmúlt években e család fajai, a környezetszennyezés elképzelhetetlen méretű. A friss hírek szerint a mexikói Jalisco állambeli Cajititlan tóban 112 tonnányi magashegyi fogasponty (elsősorban Goodea atripinnis és Chapalichthys encaustus) pusztult el (számuk 300 ezerre tehető), ami bizony jelentősen meg fog látszani az egész család számokban kifejezhető mennyiségében. Elképzelhető, hogy a katasztrófát egy közeli szennyvíztisztító telep okozta.
Lehet hogy nem olyan ismertek, nem olyan látványosak, mint egy panda, tigris vagy orangután, de ezért megérdemlik, hogy a kihalás legyen az osztályrészük???

halpusztulás mexikó Cajititlan tó 2012 szeptemberhalpusztulás mexikó Cajititlan tó 2014 szeptember

E pár sort nem is lehetne befejezni másként, mint a KLG Goodeid Projekt mottójával: Védőhálót a kihaló halfajoknak!!!

A KLG Goodeid Projekt célja a Goodeidae családhoz tartozó magashegyi fogaspontyok tartása, tenyésztése, a fajok ismertetése és népszerűsítése. A családba 40 faj tartozik, melyek többsége kritikusan veszélyeztetett, sőt, jónéhány fajuk a vadonból ki is pusztult. Projektünk keretében 17 fajt gondozunk és tenyésztünk. A szaporulattal hozzájárulunk a fajok tenyésztők közti, akváriumi állományának növeléséhez, ami előrevetíti a későbbi visszatelepítési lehetőségeket. A tenyészállomás egyedülálló módon a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban épül ki, ami az első, és jelen pillanatban egyetlen olyan iskola, nemcsak Európában, hanem világméretekben is, ahol e különleges fajok megmentésével foglalkoznak!
kép forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás