A rovat kizárólagos támogatója

Talán a legtitokzatosabb és legvédettebb madarak egyikéről, a mauritiusi viharmadárról sikerült értékes információkat gyűjteni annak az expedíciónak, amely a képen látható fantasztikus fotót is készítette a Reunion-szigetnél.

A képen a mauritiusi viharmadár hasa kidomborodik, ott ugyanis a már fészekbe szánt, kifejlődött tojás van. Ilyen kép még sosem készült erről a fajról, ami annál is inkább fontos, mivel számos információt is megtudhatunk a fészkelési időszakukról. Ezek az adatok nagyon értékesek, mivel így célzottabban lehet a madárfajt időszakosan megfigyelni a Reunion-szigeten, az egyetlen olyan helyen, ahol a mauritiusi viharmadarak előfordulnak.

Az expedícióról készült tudományos anyag a legutóbbi Bulletin of the British Ornithologists’ Club hasábjain jelent meg. A titokzatos madarak repüléséről, viselkedéséről folytatott vizsgálat után először tudták a faj jellemzőit összevetni más fajok jellemzőivel.
„A narancsos színben játszó naplemente ellenére a fényképezőgép lencséjén át is láttam, hogy a repülő mauritiusi viharmadárnak egy hatalmas púp van a hasán. Azonnal tudtam, hogy egy készülődő tojást rejt a dudor. A madár olyan közel repült hozzám, hogy különleges lehetőséget kaptam arra, hogy lefotózzam, még mielőtt a nap lenyugszik. Fantasztikus pillanat volt és a madárnak is kevesebb, mint egy óra kellett valószínűleg, hogy kitojja a fészekbe a tojását, amely az egész faj túlélésének a legfontosabb záloga” – mesélte Hadoram Shirihai, a kép készítője. Ez egyébként az első fotó, amely repülés közben örökítette meg a madarat, eddig ugyanis csak földi képek készültek a Reunion-szigeten.

mauritiusi viharmadár

Korábbi becslések alapján azt hitték a szakemberek, hogy a a mauritiusi viharmadárból csupán néhány tucat maradt meg, azonban az újabb vizsgálat szerint ennél lényegesen többen vannak. Valószínűleg a sziget rejtett részein is fészkelnek eddig még fel nem fedezett kolóniák. Védelmük már biztosított, mivel a Reunion-sziget máris fokozott védelem alatt áll és komoly összegeket nyert az EU LIFE + programból az idén, hogy a kihalás szélén lévő madarak fajfennmaradásához szükséges lépéseket meg tudják tenni a helyi természetvédő szervezetek- írta a birdlife.org

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás