A rovat kizárólagos támogatója

A verebeknek is ugyanolyan joguk van az élethez, mint bármelyik más madárnak.

Ha szóba kerül a téli madáretetés, sokan megkérdezik, hogyan lehetne olyan etetőt készíteni, ahol a veréb nem fér hozzá a táplálékhoz. Ilyenkor szoktam azt mondani: „A veréb is madár. Télen, különösen, ha hó van, ő sem talál táplálékot és a cinkékhez, zöldikékhez, egyéb más madárkákhoz hasonlóan, ő is éhes. Ahhoz, hogy életben maradjon, szüksége van táplálékra.”
Számtalanszor tapasztalom, a verebekkel- akárcsak a békákkal- kapcsolatban is sok tévhit él az emberekben. Keveset tudnak ezekről az egyszerű kinézetű, kedves kis csiripelőkről.

Mi is jellemző a verebekre?

A szövőmadarak családjába tartoznak, gyakran telepesen fészkelnek. Hazánkban két fajuk él.

Házi veréb (Passer domesticus)

A hím fejteteje szürke, tarkója rozsdabarna. A torok, a begy és részben a mell fekete. A pofa és az egész alsótest szürke. A hát vörösesbarna, sötétebb barna foltokkal. A szárny és a farok barna. A tojó egyszerűbb színezetű. Manapság szinte kizárólag épületek, emberi létesítmények zugaiban, cserép alatt, stb. költ.

Mezei veréb (Passer montanus)

Hím és tojó azonos színezetű. A fejtető és a tarkó barna. A torok és a pofa foltja fekete. A pofák és az alsótest fehér, az alsó farkfedők barnás árnyalatúak. A szárny és a faroktollak barnák. A felsőtest vörösesbarna, sötétebb barna foltokkal. Faodúban, kikorhadásban, gólyák és ragadozó madarak fészkeinek oldalában, mesterséges odúkban, csövekben és más, számára alkalmas helyeken költ.

Ami közös mindkét fajban: fészkét száraz fűszálakból építi, belsejét tollakkal vastagon béleli. A kotlás 14-15 napig tart, a fiókák is ennyi ideig maradnak a fészekben. Magevő madarak, de fiókáit mindkét faj rovarokkal táplálja és a költési időszak alatt a felnőtt madarak is főleg rovarokkal táplálkoznak. Magvakat leginkább a költési időszakon kívüli időben, főleg télen fogyasztanak.

Sokan, ha a veteményesben meglátják a verebeket, azt hiszik, a borsót, káposztát, stb. csipkedi, pedig nem. Növényeinket számtalan rovarkártevő pusztítja. A verebek ezeket a rovarokat, hernyókat szedik össze. Igaz, télen megjelennek a baromfiudvarokban is. Miért? Mert ott találnak táplálékot. Csőröcskéről csőröcskére jár a hír, hol van ennivaló. De ez nemcsak a verebekre igaz, hanem más madarakra, cinkékre, pintyfélékre, stb.is. Ahol egyik nap még csak néhány madárka volt, pár napon belül egész csapatot láthatunk.

Ne tegyünk különbséget a madarak között!

A verebek ugyanolyan kis kedves tollgombócok, mint bármelyik más madár. Igénytelen kis állatok, nem ragaszkodnak a napraforgóhoz, a konyhai hulladékot is szívesen megeszik. Ne sajnáljuk tőlük az eleséget! Télen nekik is szükségük van a segítségünkre. Sok országból lassan eltűnnek a verebek, vannak helyek, ahol már fokozottan védett madárnak számítanak. Nálunk szerencsére még élnek.
Vigyázzunk rájuk, segítsük őket!
Kedves csiripelő hangocskájuk nélkül szegényebb lesz a világunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás