A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.

A park tervét mindössze egy nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy a természetvédők petíciót intéztek az Obama-adminisztrációhoz az évenkénti gyakorlat beszüntetése ügyében. Az elmúlt évtizedben több ezer bölényt szállítottak át a Yellowstone Nemzeti Parkból amerikai indián törzsekhez, hogy annak tagjai leöljék az állatokat.

A mostani ritkítással négyezerre akarják csökkenteni az ország utolsó, vadon élő, genetikailag tiszta bölénypopulációjának méretét. A becslések szerint jelenleg 4900 egyedet számlál az állomány. Egykor több millió bölény rótta az észak-amerikai pusztákat, mígnem a túlvadászat majdnem a kihalás szélére sodorta az állatokat az 1900-as évek elején, és a megmaradt példányok a Yellowstone Nemzeti Parkban találtak menedéket.

A park területén uralkodó zord időjárási feltételek a téli hónapokban arra sarkallják az állatokat, hogy útnak induljanak Montana alacsonyabban fekvő területeire. A helyi haszonállat-tenyésztő ipar azonban nehezen viseli a bölények jelenlétét, az állatok által terjesztett esetleges betegségek miatt aggódva. Az elmúlt években az elkóborolt állatokat eltávolították a parkból. A mostani akció egy hosszú távú terv részét képezi, amelynek keretében 3000-3500 egyedre akarják csökkenti a populációt. David Hallac, a park tudományos és kutatórészlegének vezetője szerint 900 bölény leölésével ugyan még távol lesznek a célként kitűzött háromezres egyedszámtól, de stabilizálhatják a populációt.

A leölt bölények száma évről évre változott az elmúlt időszakban. A 2011-2012-es télen kevesebb mint 40 példány vándorolt el a park területéről a viszonylag enyhe időjárás miatt. Legutóbb a 2007-2008-as télen csökkentették jelentősen a bölénypopulációt, akkor több mint 1600 állattal végeztek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás