A rovat kizárólagos támogatója

A Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegyének csillagterében gyűltek össze a Magyar Természetvédők Szövetsége 25 éves fennállását ünneplő civilek, tudósok és politikusok. A sokféleség jegyében volt itt köszöntő beszédek garmadája, látókör szélesítő pódiumbeszélgetés, ajándékozás, megemlékezés, anekdotázás, és az egy tisztességes szülinapi torta – a türelmeseknek.

A Szövetség szokásához hűen érdekes és tartalmas szakmai programokat kínált jubileumi ünnepségen. A szervezők a jeles nap alkalmából arra hívták fel a figyelmet, hogy csakis az értékközpontú gondolkodás, a természetet óvó, mértékletes életmód ad esélyt a boldog és tartalmas életre.  Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei? A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? – ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a szeptember 12-i születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.

Kövér László, az Országgyűlés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke nyitó beszédében az elmúlt negyed évszázadból több olyan eseményt is említett, ahol a természetvédőknek és a politikusoknak egyaránt kiemelt szerep jutott. A közös felelősség és feladatok tekintetében kiemelte: „A természet megóvása ezért nem a környezetvédelemben, mint technikában kezdődik, hanem az erkölcsi eszméléssel, a felelősségteljes és hosszú távú hatásokkal is számoló döntéshozatallal, a gazdasági fejlődés természetének, módjának helyes megválasztásával. Mint az látható, nem kis feladatok tornyosulnak a természet védelme érdekében szövetkező emberek közössége előtt. Önök azonban támaszkodhatnak tapasztalataikra, hagyományaikra, s arra az erkölcsi tőkére, amit 25 éves tevékenységükkel felépítettek.” – üzent a Házelnök az évfordulót ünneplő civil szervezetnek. A jubileum alkalmából a Szövetség az 1989-es alapításkor készített programtervéhez is visszatekintett. Megállapítható, hogy az elmúlt 25 év alatt az emberiség nem jutott közelebb a fenntartható fejlődéshez. A klímaváltozás, a biológiai sokféleség hanyatlása fokozódik és káros hatásaik egyre inkább tapasztalhatóak a mindennapokban.

Így szülinapoztak a Varázshegyben a természetvédők Így szülinapoztak a Varázshegyben a természetvédők
A képre kattintva galéria nyílik.

„Csak az élet tiszteletére alapozott, értékalapú cselekvés és a mértékletes életmód általánossá válása ad esélyt, hogy értelmesen, boldogan tudjunk élni és megőrizzük természeti és társadalmi erőforrásainkat az utánunk jövő nemzedékeknek.” – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. A Magyar Természetvédők Szövetsége 25 éve dolgozik sikeresen ezért a célért, összefogva a társadalom széles rétegeit. A Szövetség szakmai és társadalmi működése példa arra, hogy a különböző világnézetű, politikai hátterű emberek lelkesedéssel, egymással együttműködve és eredményesen dolgoznak együtt közcélokért.

A Magyar Természetvédők Szövetségét 1989-ben alapította 32 vidéki természetvédő csoport, hogy országos szinten képviselje a természetvédelem érdekeit. A Szövetség ma 118 környezet- és természetvédő egyesület, csoport közössége. Tevékenysége kiterjed Magyarország minden megyéjére, partnerein keresztül az egész Kárpát-medencére. A Szövetség a Föld Barátai hálózat tagjaként az európai és globális környezeti ügyekre is hatást gyakorol.
Tagjaink nap, mint nap részt vesznek a természetvédelmi ismeretterjesztésben, a környezeti nevelésben, segítik az önkormányzatokat, hogy helyi szinten hatékonyan tudjanak dolgozni az egészséges környezet biztosításáért, a természeti erőforrások megőrzéséért. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan sikeres ügyekbe vehettünk részt, mint például Magyarország GMO mentességének megőrzése, a verespataki bányaberuházás megakadályozása vagy az európai vegyi anyagok egészségvédő szabályozásának kialakítása. A Magyar Természetvédők Szövetsége nem tud azonosulni a társadalmi létmeghatározás mai kulcsszavaival, az olyanokkal mint a verseny, a gazdasági növekedés, a globalizáció, a tőkebevonás, a hatékonyság, az egyén korlátlan szabadsága, és még megannyi kifejezés, amely az egyén javuló boldogulását ígéri. Ezek az üzenetek az éntudatot, az egyén társadalomtól, közösségtől való elidegenedését erősítik.

A videóhoz kapcsolódó cikk >>>

A megnyitó beszédek után pódiumbeszélgetés tartott a fenntartható fejlődés esélyeiről
Bogár László közgazdász, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Gyulai Iván ökológus, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatója, és Vida Gábor biológus, professor emeritus, akadémikus. A beszélgetést levezette: Cselószki Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

Ezután a 25 éves Magyar Természetvédők Szövetségét köszöntötte:
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára
Szabó Marcel, a Jövő Nemzedékek Szószólója
Schmuck Erzsébet, az MTVSZ tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága alelnöke
Magda Stoczkiewicz, a Föld Barátai Európa igazgatója
Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója
Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke
Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Klub igazgatója

„Ha a jövőbe tekintünk, akkor fel kell ismernünk, hogy a fenntartható fejlődés csak akkor érhető el, ha gyökeresen átalakítjuk a társadalmi-gazdasági viszonyainkat. A nyugati, fogyasztói társadalomra alapozott fejlődési modell nem ad megoldást a jelenkor környezeti és társadalmi válságára.” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága alelnöke.

Így szülinapoztak a Varázshegyben a természetvédők Így szülinapoztak a Varázshegyben a természetvédők
A képre kattintva galéria nyílik.

A megszomjazott vendégeknek pohárköszöntőt mondott Sallai Róbert Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke, és Ilosvay György, a Magyar Természetvédők Szövetsége alapító tagja, társelnöke.
Az igazán türelmesek kiérdemelték jutalmukat, a születésnapi dobostortát, melyet Sára Endréné, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnökségi tagja szelt meg ünnepélyesen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás