A rovat kizárólagos támogatója

A kishantosi biogazdaság korábbi földjeinek egyik új bérlője meg sem várta az elsőfokú birtokvédelmi eljárást, munkagépei elkezdték a műtrágya szórását a területen. Több mint 20 év munkája ment így tönkre: a műtrágyázott terület egy csapásra elvesztette a biominősítést.

Miközben még nem záródott le a birtokvédelmi eljárás, az új bérlő beszórta műtrágyával a földet, így a gazdaság elvesztette 20 éve megszerzett biominősítését – írja a Greenpeace.
Az egyik „új bérlő", Lakatos Huba úgy döntött, nem várja meg a mai elsőfokú birtokvédelmi eljárás eredményét. Már tegnap elkezdte, ma pedig folytatja a műtrágyázást a földeken, ezzel megölte az életet a talajban. Így ez a kishantosi terület 20 év után elvesztette biominősítését – derül ki a Greenpeace közleményéből.  Ezzel egy időben épp egy nagy nemzetközi konferencia zajlott Kishantoson a fenntarthatóságról és a demokráciáról – amelyet maga Tom Norring dán nagykövet nyitott meg.

A zöld szervezet szerint ha a kishantosi biogazdaságot végül bírósági úton mégis megerősítik majd birtokában, akkor is legalább három évre lesz szüksége ahhoz, hogy újra megszerezhesse a biominősítést ez a terület. Majd következhet az elmúlt 20 év szorgos munkájának újraépítése.  Legutóbb a május végén utasította el a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon, nem jogerősen a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. keresetét, mert jogi álláspontja szerint a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel.

 

Kapcsolódó anyagok:

Kishantos miatt kirúgták a földalaptól az összes ügyvédet

Alakul a vazallusi rendszer – Ángyán József a szemfényvesztésről

Kishantosi maflás az NFA-nak

Olyan pályázó is nyert Kishantoson, aki nem is indulhatott volna

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás