Hirdetés

A múlt héten minden egyes alaszkai lakosnak majdnem 1900 dollár ütötte a markát. És hogy miért? Az említett amerikai állam ugyanis 1976 óta olajbevételeiből egy alapot tart fenn, melyből minden évben komoly összegeket fizetnek ki a helyieknek, csak úgy.

Idén majdnem 1900 dollár ütötte minden egyes alaszkai lakos markát, megérkezett az éves ajándék – írja az Atlantic. Hogyan? Majdnem félmillió forintnyi összeget kapott minden olyan polgár, aki ott él? A helyzet majdnem az, hogy igen, ugyanis az alaszkai állam 1976-ban úgy döntött, hogy a kevesebb mint egy évtizeddel azelőtt felfedezett hatalmas olajvagyon kitermeléséből befolyó összegek egy részét nem rakják félre, hanem egyszerűen szétosztják a helyiek között (egy alapból, melynek mérete 2012-ben már meghaladta a 42 milliárd dollárt). Ez az összeg pedig idén 1884 dollár volt lakosonként.

Az összeghez minden olyan alaszkai hozzájuthat, aki egy éve már helyi lakos, illetve nem ítélték el bűncselekmény miatt, vagy nem ült börtönben. Az összeg ráadásul nem is elhanyagolható annak tükrében, hogy az átlagos alaszkai mintegy 29 ezer dolláros adósságon ül, így a megkapott pénzt ennek apasztására is fel lehet használni. Vagy akár nyaralásra is lehet költeni: az Alaska Airlines ugyanis az ablakban talált pénzt kiosztására időzítve reklámkampánnyal rukkolt elő, hogy milyen jó lehetne is most elmenni egyet vakációzni.

A légitársaság mellett ugyanakkor más kiskereskedők is készültek már az olajalapból történő kifizetésre, sokan akcióznak is. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az alaszkaik jelentős része már hosszabb ideje az északi államban él, nem újonnan érkezett, így nekik ez a kifizetés az életük részéve vált. Az államban állomásozó, folyamatosan rotálódó katonai kontingens tagjai azonban ilyenkor mindig izgatottak lesznek, hiszen ők nem kapják meg ezt minden évben. Az alaszkai kormány emellett arra is figyel, hogy a pénz egy része jótékonysági szervezetekhez folyjon be, külön weboldal működik, ahová a helyiek felajánlhatják az így kapott ingyenpénzt.

Alaszka az egyetlen olyan állam az USA-ban, mely rendelkezik ilyen programmal, idén több mint 1,1 milliárd dollárt fizettek ki. Hasonló programmal ugyanakkor más országok, területek is rendelkeznek a világon, ilyen például Norvégia, Kuwait, vagy a kanadai Alberta tartomány- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás