A rovat kizárólagos támogatója

Először igazolták, hogy igenis emberséges módszer helikopterről gyéríteni a túlszaporodott ausztrál teveállományt.

Ha egy közlekedési eszköz elavulttá válik, szétszerelik, és a roncstelepre kerül, ahonnan az acél, a réz, az alumínium, az üveg stb. újrahasznosítható. Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet, ha négylábúakról van szó. Ausztráliába hátasállatként importálták a tevét a 19. században. Tevekaravánok szállították az építőanyagot és a munkaerőt Közép- és Nyugat-Ausztrália kolonizálása folyamán. A 20. század elején azonban az autó és a teherautó feleslegessé tette az állatokat, így többségében szabadon engedték őket.

Elszaporodtak

Az elvadult tevepopuláció létszáma egymillióra nőtt 2008-ra. Biológusok, ökológusok azzal számoltak, hogy a létszám nyolc-tíz évente megduplázódik, súlyosan fenyegetve az őshonos fajokat, ökoszisztémákat és a gazdaságokat. Az ausztráliai szövetségi kormány ezért gyérítési programot indított, így 2013-ra 300 ezer teve maradt a becslések szerint.

A teveprobléma kezelésére létrehozott kormányügynökség (AFCMP) és a Murdoch Egyetem 2013 végére készült el azzal a vizsgálattal, amelyben annak néztek utána, mennyire emberséges módszer helikopterről lőni ki a tevéket. Jordan Hampton állatorvos szerint a megoldás akkor elfogadható, ha gondosan kiválasztják az állatokat, és a vadászok megfelelő képzést kapnak, jó karban tartott fegyverrel dolgoznak, és kipihentek.
 

A cél minél hamarabb végezni a tevékkel. Az elemzés szerint a helikopteres kilövéssel a kiszemelt állatok 99,6 százalékát ölték meg egy lövéssel, 0,4 százalék kapott sebet. Az elvadult tevék átlagosan 4 másodperc alatt kimúltak, az azonnali halál az esetek 83 százalékánál következett be- írta az origo.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás