Díjazott zöldtetők és zöldfalak

2014. október 19. 6:21

Díjazott zöldtetők és zöldfalak

Átadták a 15 éve alakult Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége nyáron meghirdetett Az Év zöldtetője és Az év zöldfala pályázatok díjait. Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó.

Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak. Azért ez az elsőre bonyolultnak tűnő meghatározás, mert nem hívjuk zöldtetőnek, tetőkertnek azokat a teraszokat, lapos tetőket, ahová a nyári melegben egyszerűen kipakoljuk a cserepes, dézsás növényeinket, hogy egy kis zöld foltot teremtsünk magunknak. 

A tetők növényzettel való borítása nem mai találmány: több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak, főleg a szélsőséges éghajlatú területeken, mint pl. az Északi-sarkkör vagy az Egyenlítő menti területek. Ez nem véletlen, hiszen hőmérsékletkiegyenlítő hatására már régen rájöttek: északon fűti, délen pedig hűti a zöldtetők alatt lakókat. A modern építészetben a XX. század elején La Corbusier alkalmazta a gyakorlatban is hitvallását, miszerint “Nem hagyhatjuk, hogy épületeink tetőfelületei csak a palák és a csillagok párbeszédére legyenek fenntartva.”

Intenzív zöldtetőKertészeti szempontból kétféle zöldtetőtípust különböztetünk meg. Az egyik az extenzív zöldtető, ahol 5-10 cm-es ültetőközegbe ültetjük a helyi klímában már bizonyítottan szárazságtűrő, ellenálló, évelő, főleg pozsgás növényfajokat.

Intenzív zöldtetőről beszélünk a minimum 30 cm ültetőközegű, akár a talajszinti kerttel megegyező tetőkert kialakításakor. A kertészeti réteg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt, 1-1,5 m mély talaj esetén akár már kisebb fákat is telepíthetünk.

A Zöldtetőkről: Zöldtetőkről.pdf

 

 

 


A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra. A természetes zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, és növekedésük vertikális jellegű. Az épített zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete nincs közvetlen kapcsolatban a termőtalajjal, és növekedésük horizontális jellegű. A természetes zöldfalaknak két megjelenési formája van, a sövényfalak és a futtatott zöldfalak. A sövényfalak megjelenése növényalkalmazástól függően lehet nyírt vagy nyíratlan, örökzöld vagy lombhullató. Ezekkel a zöldfalakkal többnyire történeti kertekben találkozhatunk. A futtatott növényfalaknál, futó növényeket alkalmazunk, amelyek lehetnek örökzöldek vagy lombhullató, szépen színeződő tág tűrésű futónövények. A növények kapaszkodó tulajdonságától függően, futhatnak közvetlenül a falra vagy támrendszer segítségével, bármilyen épített formára. Főként kerítések, homlokzatok, tűzfalak, kerti építmények, térhatároló elemek takarására alkalmazzák. A zöldfalaknak ez a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb megjelenési formája, mivel könnyen irányítható, általában gyors növekedésű és bármilyen felületre felfuttatható. A természetes zöldfalak tulajdonságukból fakadóan kizárólag kültériek és általában 1 növényfaj alkotja őket. Az épített zöldfalak kültérre és beltérre egyaránt alkalmazhatók és a növényfajok variációs lehetőségeit csak a közös igényeik határozzák meg. Az épített növényfalak általános jellemzője, hogy önálló felépítménnyel rendelkeznek. A támrendszerek szerkezete lehet öntartó, illetve objektumhoz rögzített, igénytől függően. Az épített zöldfalak általában teljesen automatizáltak, vagyis csepegtető- és tápanyagadagoló-, vízelvezető rendszer biztosítja a növények folyamatos víz- és tápanyag utánpótlását. Az épített falakban, a növények mesterséges táptalajba/közgebe és a falra merőlegesen, horizontálisan vannak beültetve ezzel a növénynek új dimenzióját nyitja meg. A zöldfalak közül az épített zöldfal a legreprezentatívabb, mert összefüggő sűrű és változatos élő szőnyeget alkot, aminek esztétikai értéke igen magas.  A zöldfalakat több szempont szerint lehet csoportosítani meghatározó tulajdonságaik alapján. Így megkülönböztetünk egymástól kültéri és beltéri környezetben, természetes és épített zöldfalakat. Ezek határozzák meg, hogy milyen technológiájú növényfalat érdemes a helyi tulajdonságok által adott környezetben kialakítani.

A legszebb magyar zöldtetők és zöldfalak ünnepe a Fúgában

A 21. század egyik legnagyobb városi trendje az épületek zöldítése: pihekönnyű zöldtetők, pompás tetőkertek és pazar vertikális kertek különböző, sokszor meghökkentő városi felületeken. Ne gondolja senki, hogy Magyarországon ez kuriózumnak számít: csak Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó. Ráadásul ezek közül jónéhány ma már európai szinten is számon tartott remekmű. Merthogy a zöldtető- és zöldfal építés egyszerre művészet, városökológia és komoly mérnöki teljesítmény.

Az idén 15. születésnapját ünneplő kicsi, de lelkes ZÉOSZ, azaz a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége által meghirdetett országos verseny lezártával a neves hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri az október 16-i díjátadó ceremónián méltatta a pályázatokat és adta át a díjakat. A rendezvény ideje alatt gyönyörű tablókon volt megtekinthető valamennyi pályamű képekkel, leírásokkal, a városi zöld vegetációs technológiák legújabb trendjeiről szóló sok más érdekesség mellett.

Az Év zöldtetője és Az év zöldfala 2014 pályázat díjkiosztója Az Év zöldtetője és Az év zöldfala 2014 pályázat díjkiosztója
A képre kattintva galéria nyílik.

 RÉSZLETEK A PÁLYAMŰVEKRŐL A ZEOSZ HONLAPJÁN >>>

ZÉOSZ DÍJÁTADÓ EREDMÉNYEK

Extenzív zöldtető kategória
1. helyezett : dr. Balog Ágnes - Reppert Béla: Természetközeli gyep a tetőn
2. helyezett: Fito System Kft. – Központi Szennyvíztisztító telep
3. helyezett: Siemens Zrt. – Siemens 2. sz. épület

Intenzív zöldtető kategória
1. helyezett : s73 Kft. – Green House irodaépület
2. helyezett: s73 Kft. – Római kert
2. helyezett: Kisvakond-Park Kft. – Corvin sétány Cordia Sun Resort épület
3. helyezett: Land-A Kft. – MOM Park

Kültéri zöldfal kategória
1. helyezett : Adegy Kft. – MOL Töltőállomás, Leányfalu

Beltéri zöldfal kategória
1. helyezett : Green Fortune Kft. – Pátria Takarékszövetkezet
2. helyezett: MoPa Kft. – OTP Bank
3. helyezett: DVM design Kft. – Eiffel Palace Irodaház

KÜLÖNDÍJAK:

ZÉOSZ különdíja:  Global Garden Kft. – Gyulai várfürdő

Osztrák zöldtetős szövetség különdíja: Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Budapest főváros főépítészi különdíja:
ArchiGreen Kft. – Családi ház –Koppánymonostor
Csemete-kertműhely Kft. – Melléképületek zöldtetővel
Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház
Botanikart Kft. – Botanikart Bemutatóközpont

Magyar Tájépítészek Szövetségének különdíja:  s73 Kft. – Római kert
Magyar Építéstechnika különdíja: MOP Biotech Kft. – MOP Biotech HIB rendszer

OKLEVELEK:
Pronatur Kft. – Állami Számvevőszék
ArchiGreen Kft. – Családi ház –Győr
Garten Studio Kft. – Millenium Városközpont Bankszékház
Everling Kft. – KÖKI Terminál Tetőkert
Green Fortune Kft. – Green House lobby
MoPa Kft. – AquaMART Bemutatóterem
Budapest XI. kerületi Önkormányzat – Újbudai Polgármesteri Hivatal
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés