A rovat kizárólagos támogatója

Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.

Ő volt az egyik utolsó hím, amely képes volt természetes szaporodásra.  Sunit egy másik hím és két nőstény társaságában 2009-ben költöztették be az Ol Pejeta rezervátumba, abban a reményben, hogy természetes afrikai környezetükben az állatok talán képesek lesznek szaporodni. A szakemberek bíztak abban, hogy az alfaj megmentését célzó Last Chance (Utolsó esély) elnevezésű program sikeres lesz.

Az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor. A tülkéért folytatott kegyetlen hadjárat miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta. A Kenyában lévő három példány mellett még három egyedről tudnak a világon, egy Csehországban, kettő pedig San Diegóban él fogságban. Arról nincsenek megbízható ismeretek, hogy a vadonban maradt-e még a faj képviselőiből.

 

Az alfaj neve helytelen fordítás miatt terjedt el fehér orrszarvúként. A dél-afrikai búr telepesek holland nyelven szélesnek (wijd) nevezték a szélesszájúakat, amit az angol telepesek fehérnek (white) értelmeztek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás