A rovat kizárólagos támogatója

A nagy érdeklődés miatt már az első napon összeomlottak a budapesti és Pest megyei lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatokat befogadó szerverek, ezért a beadás most szünetel, a jelentkezőket hat nap múlva újra várják – szűrhető le a kiírás hivatalos internetoldalain rövid ideig feltűnt közlemény alapján.

Az Otthon Melege Program Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram pályázatra a várakozásokat felülmúló érdeklődésből adódóan informatikai túlterheltség jelentkezett – volt 22-én olvasható a Budapesten és Pest megyében aznap 0 órától megnyílt első lakossági energiatámogatási forduló portálján. A beadás jelenleg szünetel – közölték.  A probléma megoldásán kollégáik megfeszített erőkkel dolgoznak, elhárítását követően a beadás ismételten lehetségessé válik – írták. A beadásokkal kapcsolatos információkat a hibaelhárítást követően megjelentetik, minimum 12 órával előre jelezve, hogy a pályázatok benyújtása mikortól válik lehetségessé – zárul a rövid közlemény.

A pályázatot kezelő ÉMI Nonprofit Kft.-nél ma reggel civil érdeklődésünkre nem mondták, hogy sietnünk kellene és telefonon az informatikai hibáról sem tettek említést. Noha a társaság honlapján szüneteltetési bejelentésre nem leltünk, egy felkiáltójeles közlemény voltaképp már az informatikai hiba elhárításának várható végét is megelőlegzi.  Eszerint az első, budapesti és Pest megyei pályázatokat október 28-tól várják. Ez hat nappal követi az eddig hatályos kiírás első indulási napját. (Ebből tehát az is következhet, hogy a hibát már elhárították, de az újranyitásról az azt megelőző 12 óra helyett már hat nappal előtte tájékoztatnak. Igaz, a két közlemény között kevés a tartalmi átfedés.) Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a rájuk vonatkozó eddigi időponthoz képest három napot csúszva 30-ától jelentkezhet. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád lakosainak plusz hat napot, november 5-ig kell várniuk. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád négy nappal később, november 7-én, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém további szintén hat napot várakozva november 12-én nyomhatja a gépén az entert. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye pályázói számára kilenc napot csúszik a beadás első napja, így 19-én jelentkezhetnek, csakúgy, mint a Baranya, Somogy és Tolna megyeiek, akik számára 21-én nyílik meg a lehetőség.

Ezen túlmenően – némi zaklatottságot tükröző szövegezéssel – az ÉMI arról is tájékoztat, hogy elfogadják, ha a beadott papírok dátuma október 22-e előtti. Ha jól értjük, abból se csinálnak nagy ügyet, hogy a már megkötött vállalkozói szerződésben a beruházás kezdési időpontja 22-e utáni, de a tényleges beadás előtti, feltéve, ha a munkákat a kedvező elbírálás kézhezvételéig nem kezdik meg ténylegesen.

Nem ez az első módosítás: az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) eredetileg szeptember 22-én jelentette be az egymilliárdos keretű lakossági kazáncserepályázatot legfeljebb négylakásos házak magántulajdonosai számára. Október 17-én "a pályázati iránti nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtása érdekében" térségenként eltérő beadási időpontokat és keretösszegeket határoztak meg.  Szakértők szerint valójában erről is abbéli félelmükben döntöttek, hogy szervereik előbb-utóbb leomlanak majd a bitek rohamától. A jelentkezők áradata ugyanakkor már csak azért sem lehetett váratlan, mert a mostani lakossági energiatámogatási fordulóban – valószínűleg a korábbi évek leveles és élő tolongásai elkerülése végett – már kizárólag elektronikus formában fogadnak el pályázatot. (Ehhez kormányablakos és külön a pályázathoz igényelt regisztrációs kód szükségeltetik.) Az ilyen helyzetek gördülékeny kezelése ma már nem tartozik a megoldatlan számítástechnika rejtélyek közé. Így szakértők szerint a gikszer a 90-es évek Magyarországának informatikai fejlettségét idézi.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budapestre és Pest megyére összesen 294 millió forint forrás jut. Ez 500-1000 lakás felújítását teheti lehetővé a kétmilliós fővárosban. A támogatás felső határa lakásonként változatlanul a beruházás maximum 40 százaléka, legfeljebb 650 ezer forint. Ez alapján inkább az megy csodaszámba, hogy 22-ét követően egyáltalán még befogadnak jelentkezőket. Belegondolni se merünk, mi lesz a nyílászárócserére kiírt, hasonló ütemezésűre változtatott, 1,1 milliárd keretű pályázat sorsa, melyre elsőként – a még érvényes tervek szerint – október 29-e 0 órától ismételten a fővárosi és Pest megyei jelentkezőket várják. Ha lehet, még kevésbé érthető, hogy a harmadik, hűtőcserére kiírt, mindössze 627 milliós keretű pályázat jogosultjainak körét e hét kedden a nagycsaládosok és a nyugdíjasok mellett kiterjesztették az egész országra. Számításaink szerint ebből a keretből az eredeti jogosultaknak is csak kevesebb mint egy százaléka reménykedhetett olcsóbb hűtőben.

A témáért felelős NFM 22-e esti lapzártánkig nem jelentetett meg közleményt a befogadás szüneteltetéséről, sőt a tényszerűnek nevezhető első közleményt időközben az összes hivatalos oldalról törölték. Így jelenleg hibamagyarázat nincs, csak új beadási időpontok, és az előzmények tükrében azt is érdemes megbecsülni- írta a nol.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Módosítják a lakossági energetikai pályázatokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás